Enel Muntenia, amendată de ANPC cu 13.000 de lei pentru practici comerciale incorecte

Enel Muntenia, amendată de ANPC cu 13.000 de lei pentru practici comerciale incorecte
Foto: puterea.ro

Enel Muntenia a fost amendată de Autoritatea Națioală pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu suma de 13.000 de lei, pentru că a impus consumatorilor care doreau să denunțe unilateral contractul de furnizare a energiei să plătească 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunțarea, potrivit Ziarul Financiar.

Tototdată, o asociație de propietari din orașul Voluntari a făcut o plângere despre existența unor clauze abuzive în contractul standard de furnizare a energiei electrice. Astfel, cei care doreau să denunțe anticipat contactele trebuiau să anunțe cu 30 de zile înainte și să plătească furnizorului de energie 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunțarea contractului, arată ANPC.

Apoi, Direcția Generală de Control și Supraveghere a Pieței au efectuat un control, în contextula spectelor sesizate.

În timpul controlului, Enel Mintenia a oferit autorităților trei contracte de furnizare a energiei electrice încheiate cu asociații de proprietari și trei contacte încheiate cu persoane fizice, iar Direcția Generală de Control și Supraveghere a Pieței a tras concluzia că denunțarea era menținută, fiind modificate doar termenele aferente notificării și sumele pe care oamenii le datorau în caz de denunțare anticipată.

Legislația specifică desfășurarii activității din domeniu nu prevede posivilitatea ca Enel Muntenia să denunțe unilateral contractul. Astfel, există situații limitative în care furnizorul este îndreptățit să realzeze din inițiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.

Autoritățile au tras concluzia că Enel Muntenia a folosit o practică comercială agresivă. Compania a impus consumatorilor ”să ramână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice pe toată durata contractuală”.

”SC Enel Energie folosea o poziţie de forţă, o influenţă nejustificată faţă de consumatori, putând limita libertatea de alegere şi comportamentul consumatorilor de a denunţa contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat încălcarea prevederilor Legii nr. 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancţionat cu amendă contravenţională”, spun autoritățile competente.

Reprezentanții ANPC au menționat că amenda a fost de 13.000 de lei.

De altfel, a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte.

Bogdan Pandelică, președintele ANPC, afirmă că actele semnate cu furnizorii de servicii nu trebuie să limiteze opțiunile consumatorilor de a-și alege furnizorul pe care îl vor și care corespunde nevoilor lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`