Oameni în CĂTUȘE la protestul de la Electrolux Satu Mare: „Trebuie să ne ducem peste ei” / „Vizita ministrului Muncii NU a schimbat nimic, nici nu știu de ce a mai venit” (VIDEO)

Oameni în CĂTUȘE la protestul de la Electrolux Satu Mare: Trebuie să ne ducem peste ei / Vizita ministrului Muncii NU a schimbat nimic, nici nu știu de ce a mai venit (VIDEO)
Foto: presam.ro

EXCLUSIV ONLINE // Este a cincea săptămână de grevă la Electrolux Satu Mare. Sute de muncitori protestează, după ce au solicitat patronilor suedezi 2 lei în plus pe oră. Aceștia însă au refuzat până acum, în ciuda faptului că la fabricile similare din străinătate salariile sunt cu mult mai mari.

Miercuri, liderul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, chiar și-a pus cătușele în semn de protest. ”Trebuie săne ducem peste ei, săcreem puțin disconfort în orașul ăsta”, a spus un alt sindicalist, în timpul protestului.La un moment dat, muncitorii nemulțumiți au început să arunce cu obiecte spre biroul conducerii.”Dacă nu se apucă serios de negocieri, sunteți de acord să intrăm peste ei?”, a strigat atunci un sindicalist. ”Da!”, a fost răspunsul muncitorilor revoltați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a deplasat la Satu Mare pentru a se întâlni atât cu sindicatele, cât și cu investitorii.

Liderul sindicatului Samus din Electrolux, Sorin Faur, a susținut, pentru B1.ro, că discuțiile cu ministrul Muncii nu au avut niciun rezultat:Nu au avut niciun efect. Dânsul a reușit să ne pună la masă, că altfel nu voiau să discute cu noi, dar după ce dânsul a plecat, ai noștri ne-au spus același lucru. Nu au nicio altă ofertă, așteaptă de la noi să dăm soluții. Nu s-a schimbat nimic absolut. Nici nu știu de ce a venit până la Satu Mare, că nu am văzut nicio dorință de a rezolva o problemă, nici măcar cea a tichetelor de masă restante din luna februarie, lucrate de cei care sunt în grevă”.

El a mai precizat că nu a primit niciun fel de altă reacție din partea Guvernului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Faur a mai povestit că, miercuri, au fost primiți la discuții de către un director de resurse umane, dar nu au avut parte de nicio înțelegere din partea acestuia, ba dimpotrivă. Directorul le-a reproșat greviștilor că au ieșit din țarcul alocat de către fabrică.

În timpul protestului de miercuri ”nu a fost nimeni rănit. Am avut niște colegi cărora le-a fost rău, au căzut în mijlocul străzii, a venit salvarea, au avut o cădere de glicemie sau ceva de genul ăsta. Oamenii s-au îndreptat spre poarta II, poarta principală de intrare, un coleg și-a pus cătușele și a spus că ”uite așa au încătușat ei dialogul”. Au venit jandarmii, că nu mai era loc destinat de către fabrică grevei. Jandarmii au încercat să dialogheze cu ambele părți și au reușit să obțină de la conducere o întâlnire. Eu, ca președinte de sindicat, m-am întâlnit cu cei de conducere, dar directorul de fabrică oricum e în concediu medical. Ne-am întâlnit cu un director de resurse umane, care ne-a atras atenția că nu suntem în țarcul pe care l-au stabilit ei pentru noi, că ne-am depășit țarcul, ca oi fiind… Au spus că vor vorbi cu avocații, că am încălcat nu știu ce lege a grevei. Deși noi spunem de la început că s-a încălcat legea grevei, că ne-au scos afară din fabrică”, a povestit Faur.

În acest context, a continuat el, sunt unii angajați care amenință chiar cu greva foamei: am înțeles dorința unor colegi de a anunța că de luni o parte intră în greva foamei. Noi o să aducem mese, scaune și o să aducem mâncare, cei are au mai multă pentru cei care au mai puțină. O să hrănim oamenii care n-au primit salariile, mai ales că au soț, soție, copii. Mai facem ture în jurul fabricii și mai vedem ce o să facem”.

Liderul de sindicat a explicat și cine sunt angajații care au refuzat să se alăture protestului:”la noi sunt posturi mai grele, posturi mai ușoare. Pe posturile mai ușoare sunt puși oameni de șefii de secții, în funcție de anumite preferințe. Noi le spunem lingăi sau oameni care lucrează pe posturi mai ușoare și cu bani mai mulți. Ei sunt cei care au rămas în fabrică și cei care sunt cu contracte pe perioadă determinată. Au rămas cei cu studii superioare, inginerii, șefii, contabilii, economiștii, tot felul de proiectanți. Ei sunt mulțumiți, au salarii bune”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`