Economistul-șef al BNR trage un semnal de alarmă după victoria lui Călin Georgescu. Lazea spune că românii au de ales între „democrație și dictatură”: „Și dacă, pe bună dreptate, ești frustrat, nu îți dai foc la casă”

Economistul-șef al BNR trage un semnal de alarmă după victoria lui Călin Georgescu. Lazea spune că românii au de ales între „democrație și dictatură”: „Și dacă, pe bună dreptate, ești frustrat, nu îți dai foc la casă”
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României, a tras un semnal de alarmă și a declarat pentru HotNews.ro că are „zero întelegere pentru cei care l-au votat pe C. Georgescu știind bine consecințele politice și economice, numai așa, ca să se răcorească”.

Românii au de ales între „democrație și dictatură”, avertizează Valentin Lazea (BNR)

Economistul-șef al BNR s-a arătat de părere că „este momentul ca românii să aleagă, în cunoștință de cauză, între:

  • Libertatea cuvântului și cenzură
  • Libertatea de a călători și legarea de glie
  • Investiții străine și autarhie
  • Est și Vest
  • SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Rusia, China, Iran, Coreea de Nord
  • UE și CSI
  • NATO și Organizatia Shanghai
  • OECD și BRICS
  • Democrație și dictatură
  • Pluripartidism și partid unic”.

Valentin Lazea: Și dacă, pe bună dreptate, ești frustrat, nu îți dai foc la casă

El atrage atenția că, într-o țară cu probleme economice, în care oamenii au justificări reale pentru nemulțumirile lor, cetățeanul trebuie să fie totuși responsabil în fața acestor alegeri.

„Și dacă, pe bună dreptate, ești frustrat, nu îți dai foc la casă”, a subliniat Lazea.

Pe de altă parte, Valentin Lazea consideră că decizia tinerilor de a opta pentru o variantă extremistă se explică și prin faptul că aceștia nu au trecut prin comunism. Inevitabil, protestul are o strălucire „cool” – că e pentru o revenire la un soi de comunism, asta „e un alt rezultat al «României educate»”, spune economistul-șef al BNR.

În opinia sa, politicienii care promovează idei radicale și neagă democrația se bazează pe premisa că oamenii nu percep că viața lor de zi cu zi va fi afectată. Astfel de politicieni, spune Lazea, sunt de părere că oamenii nu disting că „nu e indiferent dacă suntem în NATO sau nu, dacă avem libertatea cuvântului sau nu, dacă putem călători sau nu”.

Totodată, Valentin Lazea spune că parlamentarele și finala prezidențialelor vor arăta dacă, în mod real, românii chiar nu percep ce schimbare poate aduce revenirea autocrației în țară și în viața lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:22 - Ludovic Orban: CCR acționează ca un instrument politic în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul 2 al alegerilor prezidențiale și de a elimina din turul 2 candidatul democratic Elena Lasconi (VIDEO)
15:11 - Aproape 100.000 de români au avut infecții respiratorii în ultima săptămână
14:58 - O fostă vilă a lui Nicolae Ceaușescu va fi transformată total. În ce scop va fi folosită clădirea
14:52 - Valentin Tătaru (ING): În Suedia, prețul energiei este cam o treime din cât este în România. Cum poţi să concurezi cu acele companii?
14:50 - Gabriel Oprea (UMPMV), despre Monumentul Eroilor Militari din Parcul Tineretului: Pentru a realiza această idee, mi s-au cerut milioane de euro. Am realizat-o cu câteva sute de mii și am donat-o MApN
14:37 - Percheziţii ale Parchetului European la CNAIR, într-un dosar ce vizează lucrările la centura Zalău
14:31 - Stelian Ion: În spatele acestei mișcări a CCR se află voința lui Ciolacu pentru a răsturna rezultatul din turul 1. Avem un pericol extremist, pe de o parte, și, pe de cealaltă parte, avem acest pericol al mafiei securisto-politice (VIDEO)
14:26 - Prima reacție din partea lui Călin Georgescu, cu privire la decizia CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
14:22 - Ucraina nu va schimba vârsta de mobilizare militară: „Nu are sens când vedem că echipamentul anunţat anterior nu ajunge al timp”
14:07 - Vlad Pufu: Încă de anul trecut am atras atenția cu privire la amenințarea pe care o reprezintă așa-numiții troli. Trebuia ca actul normativ să fie mai aplicat