Economiștii Iancu Guda şi Ionuţ Dumitru desfiinţează măsura populistă prin care USR ȋncearcă să obțină voturi şi din zona votanţilor PSD
Una dintre promisiunile din programul de guvernare al USR se referă la taxarea zero pe salariul minim, adică reducere impozitării muncii prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim. Este vorba despre o măsură cu care cei de la USR încearcă să obțină voturi și de la cei care, în mod normal, sunt votanți ai PSD.
Specialiștii avertizează însă că o astfel de măsură aduce cu sine mai multe probleme, ba chiar atrag atenția asupra faptului că ”cine promite reduceri de taxe, vinde iluzii”.
Analistul economic Iancu Guda vorbește despre două idei populiste care sunt vehiculate înn această perioadă, în contextul polarizării veniturilor populației pe fondul pandemiei de coronavirus: taxe zero pe salariul minim și impozitul progresiv.
Din punctul său de vedere, taxarea zero pe salariul minim ar avea un impact bugetar extrem de puternic, ar duce la falimentarea pilonului I de pensii și ar încuraja economia subterană.
„Taxe zero pe salariul minim are 3 probleme: impactul bugetar masiv după un deficit fiscal istoric în 2020 din cauza pandemiei, un derapaj fiscal care riscă să ne arunce în creșterea riscului de țară. Din această cauză, măsura vitregește bugetul de bani pentru investiții și stimuleaza consumul prin venit net mai mare.
Pilonul I (pensia publică) devine practic falimentar, după ce este deja sufocat de trendurile demografice. O treime din angajați sunt plătiți la salariul minim. Astfel, această măsură ar reduce numărul contribuabililor de la 4,5 mil la doar 3 mil, care trebuie să susțină 5,2 mil de pensionari și 1.2 mil de angajați în sectorul public.
Încurajează economia subterană (deja cea mai mare din Europa) prin migrarea contractelor de muncă la salariul minim declarat (pe hârtie) și diferența plătita în plic. Astfel, se reduc costurile cu salariile cu aprox 67% (72% diferența dintre brut și net minus 5% impozit dividend pentru “banii în plic”)”, explică Iancu Guda într-o posatre pe Facebook.
Economiștii Iancu Guda şi Ionuţ Dumitru desfiinţează masură populistă prin care USR ȋncearcă să obțină voturi şi din zona votanţilor PSD
La rândul său, economistul Ionuț Dumitru precizează, într-un articol de opinie publicat în zf.ro, că propunerile de reduceri a taxelor și impozitelor nu au corespondență în realitate, ci sunt niște iluzii.
Referindu-se la situația economică generată de pandemie, acest explică faptul că ”propunerile/intențiile de creșteri suplimentare semnificative ale cheltuielor bugetare și/sau reducerile potențiale de taxe și impozite în anii următori nu își au nici o corespondență în realitatea cifrelor, fiind în contradicție totală cu stringența consolidării fiscale. De altfel, dacă nu vom dovedi că avem un plan clar și credibil de consolidare fiscală după alegeri, probabil că vom pierde ratingul de investiții pe care înca cu greu îl avem”, explică economistul.
Astfel, acest a subiniază că ”scăderile de taxe nu sunt posibile”, iar ”cine promite reduceri de taxe, vinde iluzii”.
”În anii următori România trebuie să își corecteze problemele bugetare foarte serioase, generate atât de resursele bugetare foarte scăzute, dar și de structura nesustenabilă a cheltuielilor bugetare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie. Reducerile de taxe nu sunt posibile, dar taxele nici nu trebuie crescute. Digitalizarea administrației fiscale (și a statului in general) este obligatorie pentru a crește colectarea veniturilor bugetare, iar creșterile de cheltuieli trebuie să fie limitate. Revenirea economică trebuie stimulată prin investiții publice masive finanțate din fonduri europene”, a mai precizat Ionuț Dumitru.