Rata inflației continuă să crească într-un ritm accelerat, iar tarifele facturilor la energie amenință și mai tare cetățenii în privința cheltuielor necesare pentru această iarnă.
La finalul lui 2021, inflația va cunoaște o creștere explozivă, de până la aproximativ 10%, potrivit lui Valentin Tătaru, economist-șef al unei bănci din România, potrivit Digi24.
„Vedem finalul de an undeva în jur de 8%, însă incertitudinile sunt majore. Deja cred că este evident că revizuirile de inflație în sens ascendent de fiecare dată au devenit o obișnuință, așa că mai bine spunem un interval, decât o cifră anume.
Probabil că inflația va fi undeva în jur de 8%, însă nu ar fi surprinzător să ne apropiem și de numere de două cifre. Probabilitatea nu este foarte mare dar este posibil. Având în vedere de unde am plecat cu prognozele privind inflația de la începutul anului, deja suntem la o aruncătură de băț de 10%”, a declarat Tătaru, pentru sursa citată.
Eonomistul a explicat și ce ne așteaptă în anul 2022.
„Principalele efecte sunt în zona energiei – gaze, electricitate, combustibil – dar deja efectele încep să se vadă și în restul economiei. Luna septembrie a fost una în care creșterile de prețuri au fost deja generalizate și n-au mai fost localizate doar în grupele de produse energetice.
Sursa principală de îngrijorare în anul următor este în ce măsură aceste creșteri de prețuri la energie, în special gaze și electricitate, se vor transmite în prețurile de consum și probabil că se vor transmite, însă, în ce măsură ele vor putea fi suportate atât de producător cât și de consumator”, a mai transmis expertul.
Luna trecută, premierul demis, Florin Cîțu, a anunțat că salariul minim pe economie va crește cu 10%. Rămâne de văzut dacă această măsură se va aplica și cât de mult va veni în sprijinul românilor, având în vedere faptul că și pentru 2022 se anunță tendința inflaționistă.
„Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2022, iar propunerea Guvernului este pentru o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă că oamenii vor primi în mână cu 10% mai mult. Va fi o formulă care va fi aplicată de acum încolo, predictibilitatea este importantă”, s-a angajat Cîțu.