CORONAVIRUS | Australia: Pandemia a scăzut economia în primul trimestru. Țara se îndreaptă către prima recesiune din ultimele trei decenii

CORONAVIRUS | Australia: Pandemia a scăzut economia în primul trimestru. Țara se îndreaptă către prima recesiune din ultimele trei decenii
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

Se preconizează că economia australiană s-ar fi micșorat în primul trimestru, din cauza pandemiei de coronavirus care ar urma să încline țara în prima recesiune din ultimele trei decenii. Mai precis, potrivit unui sondaj Reuters format din 15 economiști, este preconizat că economia de 2 trilioane de dolari se va contracta cu 0,3% în cele trei luni până în martie, primul declin trimestrial în nouă ani.

Prima recesiune tehnică a Australiei de la începutul anilor ’90, în urma pandemiei de Covid-19

Creșterea anuală a scăzut probabil la 1,4% față de 2,2% în 2019, a arătat sondajul.

Dacă economia s-ar contracta atât în ​​trimestrul lunii martie cât și în iunie, aceasta ar fi prima recesiune tehnică a Australiei de la începutul anilor ’90.

Evoluția economică s-a adâncit în Australia, deoarece numărul de cazuri de coronavirus local a crescut de la mai puțin de 100 la începutul lunii martie la mai mult de 7.000 în prezent, forțând guvernul să închidă frontierele și să restricționeze adunările mari.

Banca centrală a țării a intervenit prin reducerea ratei numerarului la un nivel record de 0,25% și lansarea unui program nelimitat de cumpărare de obligațiuni.

Unii economiști văd o mică șansă de un T1 pozitiv, parțial datorită unei rulări la supermarketuri și a unei cereri solide de export.

„Asta înseamnă că Australia ar putea scăpa de recesiunea„ tehnică ”. Din nou”, a declarat economistul Deutsche Bank, Phil Odonaghoe, care prognozează o creștere de 0,1% în trimestrul martie, care a adăugat că „riscurile pentru perspectivele noastre sunt dezavantajate”.

Chiar înainte de începerea restricțiilor de mobilitate legate de coronavirus, economia australiană se confrunta cu un sezon devastator al incendiilor, o încetinire a turismului și o cerere internă slabă.

„O contracție semnificativă în 2Q este de ajuns”, au scris analiștii Bank of America-Merrill-Lynch într-o notă.

Aceștia au mai spus că „privind în viitor, nu ne așteptăm la o revenire puternică a creșterii în 2021”.

Anliștii au declarat că e așteaptă ca o parte din producția pierdută să nu fie recuperată. Astfel că, există riscul ca șomajul să crească până la sfârșitul anului.

Oficial European: UE ar trebui să își revină din punct de vedere economic în 2021

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat că economia UE ar trebui să își revină „destul de puternic” în 2021. Totodată, acesta a prezentat planurile echipei sale pentru un fond ambițios de recuperare după criza provocată de SARS-CoV-2.

Fondul de 750 de miliarde de euro dezvăluit în această săptămână urmărește să sprijine blocul, deoarece pandemia cauzată de noul coronavirus amenință să provoace cea mai gravă recesiune economică din ultimul deceniu.

Valdis Dombrovskis a spus că, „Cu cât ne putem proteja mai mult companiile și locurile de muncă acum – cu atât mai repede putem să ne revenim”.

Chile: Rata șomajului a atins 9% în timpul pandemiei de Covid-19, cea mai mare din zece ani

Guvernul din Chile a afirmat, vineri, că rata șomajului a atins 9% între februarie și aprilie, ajungând astfel la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele mai puternice scăderi ale ocupării forței de muncă au fost înregistrate în industriile comerciale, pescuit și producție, a declarat institutul național de statistică INE într-un comunicat. Agenții independenți din toate sectoarele au avut un impact deosebit de puternic, a mai spus agenția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`