Economia zonei euro, lovită din plin de al doilea val al pandemiei de coronavirus: Specialiștii se așteaptă la o dublă recesiune
Evoluția economică se deteriorează la rândul ei în Europa, pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus. Prin urmare, revenirea economică a zonei euro a stagnat luna trecută, când au început să fie aplicate noi blocaje și noi restricții pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.
Economia zonei euro, în declin
Măsurile au lovit puternic în special în sectorul serviciilor, ceea ce indică spre o dublă recesiune, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.
Germania şi Franţa, primele două economii din zona euro, alături de alte state din zona unică, au reintrodus măsuri dure de izolare, ceea ce a dat o lovitură dură activităţii economice, pe măsură ce restaurantele, sălile de fitness şi magazinele au fost închise iar cetăţenii au rămas în casă.
„Odată cu înăsprirea măsurilor de izolare, este din ce în ce mai greu de spus cum economia zonei euro ar putea evita un nou declin”, susţine economistul şef de la IHS Markit, Chris Williamson. „Pentru toate ţările, perspectivele au devenit din ce în ce mai pesimiste”, adaugă Williamson.
Creşterea cazurilor de infecţie cu coronavirus reprezintă un risc serios la adresa revenirii economice a zonei euro. Pentru a susţine economia, Banca Centrală Europeană a promis săptămâna trecută că va lua noi măsuri în luna decembrie, după ce a injectat deja stimulente fără precedent.
Probleme serioase pentru economia României
Criza sanitară lovește grav economia României, iar acest lucru se vede în cifrele care indică nivelul de trai și șomajul. Potrivit ultimului infografic lansat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, rata șomerilor a screscu până la 30 iunie 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele mai afectate sunt femeile.