Economia Turciei se luptă cu dobânzile sfidând efectele inflației. Noi reduceri anunțate

Economia Turciei se luptă cu dobânzile sfidând efectele inflației. Noi reduceri anunțate
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Depo Photos

Banca centrală a Turciei a redus din nou, joi, dobânda de referinţă, cu 1,5 puncte procentuale, de la 12% la 10,5%, pentru a treia lună consecutivă de reduceri.

Toate acestea, în pofida unei inflaţii de peste 83%, transmite CNBC.

Turcia, o țară cu 84 milioane de locuitori, se confruntă, anul acesta, cu o  triplare a preţurilor la bunurilor de bază în timp ce lira turcească a scăzutcu 50% faţă de dolarul american.

Deşi deficitul de cont al Turciei s-a redus în august datorită ajutorului veniturilor din turism, acesta se situează în continuare la 3,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Goldman Sachs.

Analiştii se aşteptau la o reducere de 1 punct procentual, aşa că, susține postul amintit, măsura a reuşit să-i surprindă pe economiști, în pofida regularităţii tot mai mari a reducerilor de dobânzi în Turcia.

Maxim al prețurilor în ultimul sfert de secol

Creşterea preţurilor de consum a atins, luna trecută, un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45%.

”Lira rămâne slabă, randamentele reale sunt artificial scăzute, inflaţia a accelerat şi contul curent rămâne în deficit. Acest lucru i-a determinat pe investitorii internaţionali să abandoneze în ultimii ani piaţa obligaţiunilor în monedă locală din Turcia”, a postat Daniel Wood, manager de portofoliu la William Blair Investment Management.

Erdogan nu suportă dobânzile

Erdogan afirmă că urcarea dobânzilor amplifică inflaţia şi a numit-o  ”mama tuturor relelor”. Politica sa provoacă în mod constant critici şi nedumerire din partea economiştilor şi joacă un rol major în slăbirea dramatică a monedei Turciei, lira, care a pierdut aproximativ 28% din valoarea sa faţă de dolar, în acest an.

”Cea mai mare bătălie a mea este împotriva dobânzilor. Cel mai mare duşman al meu sunt dobânzile. Am scăzut dobânda la 12%. E suficient? Nu este de ajuns. Aceasta trebuie să coboare mai mult”, a spus preşedintele în timpul unui eveniment de la sfârşitul lunii septembrie.

Politica monetară a ţării, condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, se bazează pe susţinerea creşterii economice şi a competitivităţii exporturilor, mai degrabă decât pe calmarea inflaţiei,  astfel că guvernul a urmat strategii alternative pentru a-şi consolida moneda, inclusiv programe de încurajare a depozitelor în lire la bănci, vânzarea de dolari pentru lire, ceea ce a redus rezervele valutare ale ţării.

Analiștii susțin că politicile monetare ca fiind legate de apropierea alegerilor

Banca centrală a Turciei va urma o altă reducere a ratei dobânzii în noiembrie care ar putea fi ultima, spunând că condiţiile financiare trebuie să continue să susţină creşterea, pe fondul unei cereri slăbite.

Este de amintit în context şi obţinerea de investiţii şi asistenţă din partea statelor bogate din Golf pentru intervenţiile în valută dar și relația deschisă cu Moscova ceea ce a atras valuri de milionari şi miliardari ruşi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`