Veşti bune pentru români. Economia ţării a crescut anul trecut cu 3,7 la suta faţă de 2014, iar avansul se va accelera şi în următorii ani, spun finanțiștii, potrivit B1 TV. La acestă consemnare importantă a Produsului Intern Brut au contribuit toate ramurile economiei. Excepţie au făcut agricultura, silvicultura şi pescuitul.
Printre cele mai importante domenii care au ajutat la această creștere economică sunt construcțiile. În 2015 volumul lor de activitate s-a majorat cu 9%. Un plus adus economiei țării au înregistrat hotelurile și restaurantele. Acestea au avut o contribuție de 1% la creşterea economică, cu o pondere de aproape 16% la formarea PIB. De asemenea, cu un procentaj foarte bun au contribuit și informațiile și telecomunicațiile dar și industria.
„Acum cand inflația este mai mică, fără să fie o deflație, e în continuare o dezinflație în România, nu este deflație. Și ăsta este un lucru bun. Când inflația este negativă și când cu aceeași bani cumperi aceleași mărfuri și luna asta și luna viitoare și la sfârșitul anului, asta dintr-o dată este o creștere a nivelului de trai. Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, această creştere s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,2%”, a spus Adrian Vasilescu, consultant strategie BNR.
„Noi am avut 2 ani de recesiune, a fost scădere de PIB a fost contracție economică foarte puternică care s-a văzut în toate buzunarele. Asta înseamnă că România merge mai repede decât alte țări din Uniunea Europeană”, a continuat Vasilescu.
Viitorul sună bine, spun specialiştii. Pentru acest an şi pentru 2017, Comisia Națională de Prognozare estimează un avans al economiei românești de 4,3%, de asemenea în urcare față de prognoza din toamnă, de 4,2%.