Economia românească este în plină evoluție în ultimul timp, dar românii nu o susțin pe deplin. Economia României creşte cu peste 5% anual, cu o creştere a industriei de 8%, date pentru care alte ţări ar face orice ca să le aibă, potrivit zf.ro.
Într-un clasament Eurostat, România se află pe locul doi în topul țărilor cu cei mai mulți tineri fără loc de muncă, deși are o cerere imensă de forță de muncă. În România, aproape una din patru persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani nu are ocupație , conform datelor europene.
Dacă în România 23% din tineri nu sunt nici angajaţi, nici studenţi şi nici nu sunt implicaţi în vreo activitate de pregătire, în Danemarca rata este de 8,5%, în Suedia, 9,3% şi în Olanda, 6,9%. În zadar avem cerere mare de IT-işti, cu salarii de la 1.500 de euro net în sus, dacă dincolo de Bucureşti şi principalele oraşe din România, nu sunt programe ale guvernului şi ale administraţiilor politice locale de a-i aduce pe tineri să muncească în sectorul privat. Orice tânăr, la nivel local, aşteaptă să se angajeze la stat. Mai ales că salariile cresc peste sectorul privat.
Privind datele naționale, în Teleorman ponderea salariaţilor în populaţia activă este de numai 35%. În Vaslui, rata este de 38%, în Botoşani de 38%, în Mehedinţi de 40%, în Giurgiu de 40%, în Dâmboviţa de 40%. La polul opus, în Braşov, din 253.000 de persoane populaţie activă, 180.000 sunt la muncă, adică un raport de 71%.
Creşterea salariului minim pe economie a acomodat piaţa la un nivel sustenabil, dar nu poate înlocui şi lipsa forţei de muncă, pentru că există cel puţin un milion de oameni, mulţi dintre ei tineri, care preferă să aştepte onorarea promisiunilor de la televizor decât să se ducă la muncă sau să se relocheze în altă parte.