Economia mondială, destabilizată tot mai mult din cauza agresiunilor Rusiei asupra Ucrainei. Indicatorul de frică de pe Wall-Street a trecut cu mult peste medie
Acțiunile americane s-au luptat să-și caute direcția vineri, în vreme ce investitorii țineau cu atenție creșterea tensiunilor în Ucraina, relatează Reuters.
Puterile occidentale au avertizat asupra creșterii consolidării militare a Rusiei în jurul Ucrainei.
Faptul că o invazie este posibilă în orice moment, în timp ce separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei au declarat că intenționează să evacueze rezidenții, a creat fluctuații pe tot parcursul zilei.
Titlurile privind escaladarea tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza conflictului Rusiei cu Ucraina au zguduit piețele pe parcursul întregii săptămâni, ceea ce a înregistrat a doua pierdere săptămânală consecutivă.
„Aceste preocupări geopolitice nu au neapărat un impact direct asupra piețelor de capital, dar au capacitatea de a crea incertitudine”, a declarat Robert Pavlik, manager senior de portofoliu la Dakota Wealth din Fairfield, Connecticut.
„Nimeni nu vrea să intre expus într-un weekend prelungit (n.r. de insecurități)”, a continuat Pavlik.
Expirarea contractelor lunare de opțiuni a adăugat la volatilitatea situației.
Cifrele zilei pe Wall Street
Dow Jones Industrial Average (.DJI) a crescut cu 62,03 puncte, sau 0,18%, la 34.374,06, S&P 500 (.SPX) a crescut cu 9,25 puncte, sau 0,21%, la 4.389,51, iar Nasda Compozitul (.IXIC) a scăzut cu 7,98 puncte, sau 0,06%, la 13.708,74.
Sectoarele defensive au crescut cel mai mult, imobiliarele (.SPLRCR) conducând pachetul cu o creștere de 0,5%, în timp ce acțiunile în sectorul tehnologiei (.SPLRCT) au scăzut cu 0,6%.
Investitorii au tras o gură de aer după ce secretarul de stat american Antony Blinken a acceptat să se întâlnească cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov săptămâna viitoare, ridicând speranțele unei soluţii diplomatice.
Indicatorul de frică a crescut multe peste medie
Totuși, indicele de volatilitate CBOE (.VIX), cunoscut și sub numele de „indicatorul de frică” al Wall Street, a crescut ultima dată cu 27,92 de puncte, cu mult peste media sa pe termen lung de 20 de puncte.
JPMorgan (JPM.N) a crescut cu 1,1% după ce și-a îmbunătățit prognoza privind venitul net din dobânzi pentru întregul an.
Amazon a scăzut cu 0,4%, în timp ce Alphabet, compania mamă a Google (GOOGL.O) a crescut cu 0,8%.
Speculațiile despre planurile de înăsprire a politicii Rezervei Federale au adăugat la starea de spirit defavorabilă de săptămâna aceasta.
„Îngrijorarea este dacă pivotul în afara stimulentelor din epoca pandemiei va strânge creșterea economică și va injecta mai multe turbulențe între clasele de active”, a declarat Christian Stocker, strateg principal de acțiuni la UniCredit Bank.
Producătorul de litiu Livent Corp (LTHM.N) a câștigat cu 2,9% după estimarea veniturilor optime pentru 2022, în timp ce Deere & Co (DE.N) a adăugat 1% după ce cel mai mare producător de echipamente agricole din lume și-a majorat perspectivele de profit anual.
DuPont (DD.N) a urcat cu 2,6% după ce producătorul de materiale industriale a declarat că va vinde cea mai mare parte a afacerii sale de mobilitate și materiale pentru 11 miliarde de dolari către Celanese Corp. Acțiunile Celanese au câștigat 3%.
Roku Inc (ROKU.O) a scăzut cu 22,9% după publicarea veniturilor trimestriale dezamăgitoare ale platformei de streaming.
DraftKings Inc (DKNG.O) a scăzut cu 15,2% după ce compania de pariuri sportive a estimat o pierdere mai mare decât cea anticipată în 2022.
Problemele în avans au depășit numărul celor în declin cu un raport de 1,57 la 1 la NYSE și un raport de 1,03 la 1 la Nasdaq.
Indicele S&P a înregistrat patru noi maxime, în 52 de săptămâni, și 19 noi minime, în timp ce Nasdaq a înregistrat 10 noi maxime și 208 noi minime.