E.ON părăsește Bulgaria din cauza climatului ostil. Care este situația diviziei din România?

E.ON părăsește Bulgaria din cauza climatului ostil. Care este situația diviziei din România?
Foto: energiasolarok.com

Compania E.ON a decis să vândă divizia din Bulgaria motivând climatul ostil dezvoltării din țara respectivă, informează Novinite.

Subsidiara bulgară a E.ON va fi vândută companiei cehe Energo Pro, pentru 133 milioane  de euro.

Decizia companiei energetice de a părăsi Bulgaria vine în urma regularizării excesive de pe piața energetică bulgară și a atacurilor politice din partea unor oficiali guvernamentali, potrivit sursei citate.

Anul trecut E.ON a anunțat o nouă strategie de dezvoltare, la nivel global, care include părăsirea piețelor necompetitive, în favoarea altora mai promițătoare, precum cele din Rusia sau America de Nord.

O inspecție desfășurată la cererea Comisiei pentru control al pieței energetice din Bulgaria, desfășurat în 2010 asupra a trei companii de pe piața respectivă (E.ON, CEZ și EVN), a dezvăluit nereguli la prețurile pentru electricitate. Companiile au fost amendate.

Energo Pro, compania cehă care va prelua divizia bulgară a E.ON, activează pe piața producției de hidroenergie și energie din surse regenerabile.

Până în 2013, E.ON urmează să renunțe la active în valoare de 15 miliarde de euro la nivel mondial, din care a vândut deja de 9 miliarde de euro.

Cu o lună în urmă, directorul general al E. ON România, Frank Hajdinjak a avertizat și România în privința neclarităţilor din sistemul de preţuri reglementate la gaze şi electricitate şi a proiectelor anunţate şi ulterior abandonate de autorităţi.

În ultima vreme, în piaţa de energie din România au circulat informaţii privind o posibilă retragere a E.ON de pe piaţa locală. Reprezentanţii companiei au precizat că nu comentează astfel de „speculaţii”. Greg Koniezcny, managerul Fondului Proprietatea, a alimentat aceste zvonuri, afirmând că deţine informaţii potrivit cărora se pregăteşte plecarea din România a unui mare distribuitor de energie, însă a refuzat să dea nume.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`