Guvernul PSD-ALDE a adoptat oficial "Revoluția fiscală" ce va afecta în mod direct salariile tuturor românilor.Potrivit celui mai previzibil scenariu luat în calcul de economiști (în cazul unei simulări pe salariul mediu pe economie), după adoptarea măsurilor, transferul de contribuţii sociale trece în sarcina angajatului cu un impozitul pe venit redus la 10%, plus o taxă de solidaritate de 2,25% va conduce la rămânerea neschimbată a salariului brut.în schimb, salariul net scade pentru angajat la2,340 lei, adică 466 de lei care dispar dintr-un foc din portofelul angajatului, dacă e să luăm în calcul salariul mediu pe economie.
CALCULEAZĂ AICI CÂT ÎȘI SCADE SALARIUL DUPĂ MĂSURILE ADOPTATE DE PSD
O altă măsurăadoptată în ședința de guvern esteși micșorarea contribuțiilor la Pilonul II de pensiide la 5,1% la 3,75%.
Aceaste măsuri sunt aspru criticate de către sindicate, patronate, analiști economici, dar și de primari.Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. În schimb, atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, "este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea". Pentru ca acesta lucru să fie real este însă nevoia de buna-credință a tuturor angajatorilor care trebuie să modifice contractele angajaților, iar specialiști atrag atenția că aceste schimbări reprezintă o complicată procedură birocratică.
Alte criticit vin de la primari. Aceștiase opun reducerii impozitului pe venit, pentru căva genera scăderea semnificativă a încasărilor la buget. Soluţia găsită de Guvern a fost acordarea unor compensări de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunea că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea ipotetică de la Guvern.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a ieșit public în urmă cu o săptămână și a cerut guvernanților să oprească "țopăiala fiscală",afirmând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că "vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist".
Printre măsurile adoptate în ședinta de miercurise numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei "contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.
Aproape 1.000 de oameni erau prezenți în Piața Victoriei, când guvernul a adoptat aceste măsuri de modificare a Codului Fiscal: guvernul a atacat dur băncile, companiile străine și aproape tot ce mișcă în mediul de afaceri privat, iar oameni au ieșit să protesteze pentru că toate aceste măsuri îi afectează extrem.