Chiar dacă, tradițional, de Paște mielul e regele fripturilor, porcul își menține în continuare supremația și continuă să urce în poleposition! Paștele vine însă î acest an cu scumpiri la carnea de porc și cam cu aceleași prețuri la carnea de miel și ied, aanunțat AsociațiaRomânăa Cărnii (ARC), citată de Libertatea.
Din această lună, carnea de porc se va scumpi cu până la 15%-30%, potrivit ARC. Porcul devine mai scump din cauza creşterii exportului cărnii în ţările asiatice, înregistrată anul trecut. „Comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12% mai mare faţă de 2015”,a transmis ARC.
Preţul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar preţul jambonul a înregistrat o creştere de 25%, în ultimele 12 luni. „
Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie 2017, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare”,spun reprezentanții ARC.
La hipermarket veți găsi spată de porc, cu 14-15 lei/kg, iar pulpa de porc fără os între 17-19 lei/ kg.
Nu același lucru se poate spune însă când vorbim de prețurile la miel și ied. Potrivit lui Nicolae Cioranu, președintele federației Romovis, prețurile vor rămâne la fel deoarece „pe acest segment nu prea se mai exportă”. Așadar, anul acesta preturile vor fi la fel ca anul trecut, adică undeva la 9-10 lei pe kilogram, în viu și 18-22 de lei/kg, tăiat.