Dosar CLASAT: Rompetrol Rafinare scapă de dosarul penal de la DIICOT

Publicat: 10 12. 2019, 15:42

Acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare au fost clasate de procuroii DIICOT.

Mai mult, majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei au fost ridicate, scrie Hotnews.

Compania era anchetată pentru o ‚așa-zisă’ datorie istorică față de statul român.

„DIICOT a anunțat atunci că există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, a cărui activitate a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea ordonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice”, transmite sursa citată.

„Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranţa mediului de afaceri şi pentru climatul investiţional din România, decizie luată în urma unor demersuri şi analize deosebit de complexe, în care KMGI şi companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante. Această decizie consolidează deţinerile locale ale grupului KazMunayGas şi este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investiţiilor necesare dezvoltării activităţilor grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creşterii economice, menţinerii şi dezvoltării locurilor de muncă, a contribuţiei constante a grupului la bugetele publice, precum şi, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local”, spun oficialii companiei.

Rompetrol Rafinare este deținută în proporție de 48,1% de KMG INTERNATIONAL, statul român având o participație de 44,7%, iar 7,1% de alți acționari.

În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 6 depozite.