Domnia celor putenici pe Wall Street. Analiză Bloomberg: Băncile s-au transformat într-un cartel

Domnia celor putenici pe Wall Street. Analiză Bloomberg: Băncile s-au transformat într-un cartel
Foto:reddogreport.com

Puține s-au schimbat în ultima sută de ani în lumea celor bogați și puternici de pe Wall Street, iar dacă ceva s-a schimbat este că aceștia au devenit și mai bogați și mai puternici. Dacă acum 65 de ani guvernul Statelor Unite a avut tăria, chiar dacă istoria dovedește că fără prea mare succes, să le spună “până aici” băncilor importante ce domneau peste sistemul financiar, îndoind și modelând legile după interesul și bunul lor plac, prea puțini analiști cred că administrația Obama mai este capabilă de o performanță similară.

Acum aproape 65 de ani, în 1947, guvernul SUA a dat în judecată 17 bănci de investiții acuzându-le că acționează coordonat, violând astfel legile antitrust ale pieței libere.

În acuzarea de atunci concepută de Departamentul de Justiție se afirma că aceste companii au creat “o conspirație” încă din 1915 “și că au acționat neîntrerupt de atunci, dezvoltând un sistem prin care au eliminate concurența și au monopolizat crema afacerilor din domeniul investițiilor bancare”, potrivit bloomberg.com.

Printre instituțiile bancare numite atunci merită amintite Morgan Stanley și Goldman Sachs, nume care par și acum la fel de actuale ca și atunci.

Autoritățile americane aveau perfectă dreptate, băncile de investiții erau atunci un cartel în care cele mai puternice instituții bancare controlau piața și stabileau după bunul plac prețul serviciilor, lâsănd clienții cu prea puține soluții pentru obținerea din altă parte a capitalului.

Ce a făcut criza actuală pentru acești giganți seculari ai sectorului financiar american? Le-a adus și mai multe avantaje: după ce Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch și alte nenumărate bănci mai mici și cele străine au fost distruse de criza financiară care a început în 2007, clica uriașelor instituții financiare este și mai periculoasă și formează un cartel mai redutabil ca oricând.

Astăzi, întrega industrie financiară a Statelor Unite este în mâna a doar 17 jucători. După ce enumeri Goldman Sachs Group Inc. (GS), Morgan Stanley, JPMorganChase & Co. (JPM), Citigroup Inc. (C), Bank of America Corp. (BAC) and Deutsche Bank AG (DBK), nu prea mai ai la cine să te gândești.

Domeniul băncilor de investiții s-a schimabt în două moduri în ultimii 60 de ani: este mult, mult mai mare, ca venituri, și este mult, mult mai concentrat.

Dacă rezultatele acțiuniin guvernului SUA din 1947 nu au dus la nici un rezultat în 1953 un judecător federal respingând plângerea autorităților, astăzi administrația Obama pare dispusă să ignore cu totul activitățile de cartel ale băncilor cu poziție dominantă pe WallStreet.

Singura excepție de la aparenta înțelegere cu care tratează autoritățile actuale practicile bancilor a fost interzicerea fuziunii dintre At&t şi Deutsche Telekom, spulberând speranţele pentru comsioane de sute de milioane de dolari care s-ar fi scurs în buzunarele bancherilor. Guvernul ar trebui să continue acest tip de acţiuni, concluzionează William Cohan, autorul analizei, fost bancher pe Wall Street..

Urmăriți B1TV.ro și pe
`