Dolarul s-a depreciat semnificativ marți după publicarea datelor privind inflația în SUA

Publicat: 13 12. 2022, 17:56

Dolarul s-a prăbușit marți, după publicarea datelor privind inflația în SUA. Prețurile de consum au crescut mai puțin decât estimările realizate luna trecută, întărind așteptările că Rezerva Federală va încetini ritmul creșterilor ratelor sale la încheierea reuniunii sale.

Evoluția dolarului influențată de inflație

Potrivit datelor, dolarul  a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele șase luni față de euro. Euro a atins 1,0666 dolari, cel mai mare din iunie și a crescut ultima dată cu 1,1%, la 1,0648 dolari, scrie usnews.

Față de yen, dolarul a scăzut la un minim de o săptămână la 134,67, iar ultima dată a atins 134,94 yeni, în scădere cu 1,9%.

Indicele dolarului, care măsoară valoarea unității față de șase valute majore, a scăzut cu 1,1%, până la 103,82.

Datele au arătat că prețurile de consum din SUA au crescut modest în noiembrie pe o bază anuală, pe fondul scăderii costului benzinei și al mașinilor uzate, ducând la cea mai mică creștere anuală a inflației din aproape un an. În cele 12 luni până în noiembrie, IPC a urcat cu 7,1%, cel mai mic câștig din decembrie 2021 și a urmat o creștere de 7,7% în octombrie.

Excluzând componentele volatile alimentare și energetice, IPC a crescut cu 0,2% luna trecută, după ce a crescut cu 0,3% în octombrie. În cele 12 luni până în noiembrie, așa-numitul IPC de bază a avansat cu 6,0%, după ce a crescut cu 6,3% în octombrie.

„Ca punct de plecare, este un semnal pozitiv că inflația a scăzut treptat de la niveluri foarte înalte până la locul în care băncile centrale ar dori să fie”, a declarat Richard Flax, director de investiții la Moneyfarm din Londra.

„Într-o perspectivă pe termen mai lung, arată că este un proces lung, dar totuși este un alt punct de date care sugerează că inflația va începe să scadă spre 2% vizat și asta ar trebui să fie pozitiv pentru gospodării și pozitiv pentru activele riscante”.