Dolarul a înregistrat în ajunul Anului Nou cea mai mare prăbușire după anul 2017, în contextul unui an marcat de criza sanitară și de blocaje care au reprezentat grele lovituri pentru economie.
Potrivit Agerpres, moneda americană a atins în martie un maxim al ultimilor trei ani, de 102,99, faţă de un coş de monede, înainte de a încheia anul la 89,96, în declin cu 6,77% pe ansamblul anului, şi cu 12,65% faţă de maximul din martie. Pe de altă parte, Bitcoin a consemnat, joi, un maxim record, de 29.300 de dolari pe unitate, iar avansul din acest an este de peste 300%.
Atractivitatea dolarului a scăzut ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor economice, pe fondul începerii campaniilor de vaccinare, a dobânzilor extrem de scăzute şi a achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed.
Alţi factori care vor afecta atractivitatea dolarului în 2021 sunt aşteptările referitoare la adoptarea unor măsuri de stimulare suplimentare de către autorităţile americane şi creşterea deficitului bugetar şi al celui de cont curent.
Specialiștii apreciază că declinul monedei americane ar putea continua, în condițiile în care Fed va menţine dobânzile la zero şi bilanţul contabil uriaş.
Euro a încheiat tranzacţiile la 1,2215 dolari pe unitate, în urcare cu 8,97% pe ansamblul anului. Euro a urcat miercuri la 1,2310 dolari pe unite, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2018, dar creşterea a fost atenuată ulterior, investitorii marcând profiturile.
Dolarul australian şi dolarul neo-zeelandez au atins, joi, cele mai ridicate niveluri consemnate după aprilie 2018, în raport cu dolarul american. Ulterior au mai atenuat creşterile şi au încheiat anul în urcare cu 9,76%, respectiv cu 6,82% faţă de dolarul american.
Economia americană a înregistrat o creştere record în trimestrul al treilea al acestui an, stimulată de ajutoarele în valoare de peste 3.000 de miliarde de dolari, a confirmat marţi Guvernul de la Washington, transmite Reuters.
Produsul Intern Brut alSUAa înregistrat o relansare de 33,4% în ritm anual în trimestrul al treilea, potrivit celei de-a trei estimări publicate marţi de Departamentul Comerţului, care a revizuit în sus cifra de 33,1% anunţată luna trecută. Noile date revizuite prezentate de Departamentul Comerţului sunt peste prognozele analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 33,1%.
Creşterea din trimestrul al treilea vine, însă, după o contracţie de 31,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. În prezent, economia americană este cu 3,5% peste nivelul la care era la finele lui 2019.