Doi frați dau statul în judecată după ce regimul comunist a expropiat compania de film care aparținea tatălui și unchiului lor

Publicat: 07 01. 2016, 19:18
Foto: pbworks.com

Doi frați născuți în România, Jak Sukyas și Edward Sukyas, vor despăgubiri de la statul român după ce afacerea familiei a fost expropiată în timpul regimului comunist. Compania, pe numele său Cinematografia Română (CIRO Films) a fost înființată la mijlocul anilor 1920.

Cei doi sunt prezenți, respectiv canadiană, au dat în judecată statul și RADEF România Film (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm“), iar Ministerul Finanțelor, care reprezintă România în proces, a făcut o solicitare de servicii pentru avocați care să îi reprezinte în acest caz, potrivit Ziarul Financiar.

CIRO și-a început activitatea la mijlocul anilor 1920 în Capitală. Compania era lider în industraia producției și postproducției de filme pentru arpoximativ toată regiunea est-europeană. Acum, ei vor despăgubiri și înapoierea moștenirii. În 1948, imediat după ce regimul comunist a fost instaurat în România, statul a expropiat CIRO. Firma era deținută în acel moment de Melik Soukias şi Vahram Sukyas, respectiv unchiul şi tatăl celor care cheamă România în instanță.

Apoi, CIRO a trecut sub conducerea unor companii de stat, iar ultima succesoare este RADEF România Film. Aceasta este o regie autonomă care se află în subordinea Ministerului Culturii.

Potrivit sursei citate, reprezentații RADEF au afirmată că până în prezent, soluțiile pronunțate în toate litigiile care s-au promovat în contradictoriu cu regia de către reclamanții Jal Sukyas în ceea ce privește revendicarea construcției aflate în Sectorul 1 din București.

”Menţionăm că în toate litigiile regia a probat cu documente că imobilul nu a făcut obiectul unei exproprieri ilegale, iar instanţele au respins cererile reclamanţilor Jan Sukyas şi Edward Sukyas. Mai mult, imobilul reprezentat de sediul admi­nistrativ Labo­rator de prelucrare a peliculei Mogoşoaia situat în Bucureşti, sector 1, sos. Stră­uleşti nr.3-5 nu s-a aflat  niciodată în proprietatea Regiei Auto­nome a Distri­buţiei şi Exploatării Filmelor «RomâniaFilm», ci  numai în administrarea regiei, potrivit dispoziţiilor (…) din Legea cinematografiei nr. 630/2002”, spune directorul RADEF, Adrian Mironescu, și șeful serviciu juridic în cadrul aceleiași instituții, Dana Marie Georgescu.

Courthouse News Service, o platformă de știri care este dedicată avocaților, arată că pierderea CIRO a adus pagupe celor care aveau să moștenească compania de film în valoare de 2 miliarde de euro până în octombrie 2013.

Jak Sukyas și Edward Sukyas spun că povestea CIRO Films a început în 1920. Atunci, unchiul lor, cetățean american care avea domiciliul în SUA, a cumpărat filme de scurtmetraj mute, în alb și negru, cu Charlie Chaplin. Apoi acesta le trimitea unui prieten din țara noastră să le distribuie și să fie proiectate pentru public.

Apoi, acesta și-a rugat fratele Vahram, tatăl moștenitorilor, care era cetățean turc, dar locuia în România, să fie reprezentantul său în țara noastră, preluând toate filmele pe care acesta le trimetea din SUA.

Acum, cei care reclamă statul afirmă că până la sfârșitul anilor 1920 și la începutul anilor 1930, afacerea ”explodase”, iar după 1925 compania începuse să distribuie filme, înființând CIRO Films.