DOCUMENT FINAL: Ce prevede legea măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Publicat: 26 09. 2023, 21:06
Inquam Photos / George Călin

A fost publicată forma finală a Legii privind măsurile fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

„Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” poate fi consultat AICI.

Principalele măsuri fiscal-bugetare

S-au introdus impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun.

Impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat – noua cotă e de 2%.

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

3%, pentru microîntreprinderile care:

realizează venituri peste 60.000 euro; sau desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei. Pentru IT-iști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

TVA va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai exact: Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness.

Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive

Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru:

băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl

băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru bonurile de masă se va plăti CASS.

Se introduce un impozit special pentru case/apartamente și mașini scumpe.

Se va aplica pentru: persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste2,5 milioane lei și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

Taxarea băncilor și a multinaționalelor. Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.

Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

Acordarea voucherelor de vacanță: numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei.