În ultimii patru ani, conform unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerțului, numărul companiilor controlate de tineri antreprenori de până în 29 de ani a scăzut cu 8 procente în ultimii ani, ajungând la 121.000 de acționari.
Așadar, în urma analizei reiese că doar 10% din cei 1,22 milioane de acționari ai companiilor locale sunt tineri cu vârste de până în 29 de ani.
„România este o ţară centrată pe persoane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriaşă de şomaj, nu avem proiecte pentru tineri. Sprijinul acordat tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investiţiile în copii şi tineri“, a spus Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.
2013 este primul an pentru care Registrul Comerțului are date structurate pe vârstă, tinerii antreprenori din numărul total de acționari apropiindu-se pe atunci la 12%. În august a scăzut pentru prima dată sub pragul de 10%, în contextul în care, declarativ vorbind, fiecare guvernare se laudă cu programe de sprijin pentru antreprenori.
„Ar trebui să existe strategii economice naţionale sau sectoriale. Pentru ca tinerii să o ia pe direcţia antreprenoriatului, ei trebuie să întrevadă trendurile, direcţiile în care se doreşte să se îndrepte economia şi societatea românească. Un tânăr, spre exemplu de 26 de ani, este mult mai şcolit şi ştie mai bine noile modele de business“, a explicat Dumitru Miron, fostul decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.