Directorul general al FMI: „Economia globală nu a depășit perioada critică”
Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat că economia globală nu a depășit perioada critică, iar toate țările G20 ar trebui să mențină stimulentele.
Directorul general al FMI: „Economia globală nu a depășit perioada critică”
Kristalina Georgieva a cerut implementarea rapidă a noului cadru stabilit de G20 pentru suspendarea plăţilor datoriei a celor mai sărace ţări din lume, dar a avertizat că şi alte state încă au nevoie de ajutor.
„Apreciez eforturile tuturor ţărilor G20 de a adopta decizii fără precedent pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus inclusiv măsuri de sprijin monetare şi fiscale – care au ajutat la prevenirea unor falimente masive şi chiar la adâncirea crizei”, a declarat oficialul FMI. Dealtfel, aceasta preciza luna trecută că redresarea după criza COVID-19 va fi ”lungă, neregulată şi nesigură”, dar şi ”predispusă la regrese”.
„De asemenea, subliniez că nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză. De acum înainte, cooperarea va fi şi mai importantă”, a afirmat Georgieva, cerând liderilor G20 să menţină măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri şi angajaţi „până la încheierea crizei sanitare.
Ele nu trebuie retrase prematur. De asemenea, este momentul pentru a pregăti investiţii sincronizate în proiecte de infrastructură ecologică şi digitală pentru a stimula redresarea economiei şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a concluzionat Georgieva.
Economia globală, recuperare fragilă şi inegală în urma crizei COVID-19
Potrivit celui mai recent indice Brookings-FT, economia mondială își revine în mod fragil și inegal în urma crizei COVID-19.
Creșterea înregistrată de cele mai mari economii din lume este inegală, mai ales în contextul în care al doilea val de coronavirus șubrezește și puținele tentative de revenire la normal, notează de Financial Times.
Datele la nivel mondial sunt chiar mai slabe ca valoare după anul 2012, când a fost lansat Brookings-FT Tracking Index, referitor la redresarea economiei globale. Indicele compară indicatorii din economia reală, pieţele financiare şi încrederea cu mediile istorice pentru economia globală şi statele individuale.
„Nu se întrevede o redresare solidă, pe scară largă”, a declarat Eswar Prasad, profesor la Brookings Institution, adăugând că ”riscurile unor efecte economice substanţiale şi de durată sunt în creştere”.
Conform experților Băncii Mondiale, redresarea economiei globale după criza provocată de pandemia de COVID-19 ar putea dura până la cinci ani.
„Probabil va fi o revenire rapidă în momentul în care toate măsurile de siguranță, restricțiile și carantină vor fi ridicate, dar o revenire completă ar putea dura până la cinci ani”, a spus economistul şef al Băncii Mondiale, CarmenReinhart, citează aljazeera.com