Directorul FMI: Inflația poate fi îmblânzită cu apă rece

Publicat: 16 07. 2022, 09:05
Actualizat: 16 07. 2022, 09:07
Foto: Pixabay

Inflația va continua să crească în perioada următoare, iar persoanele care au credite sunt cele mai afectate, a avertizat recent Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Pe măsură ce băncile centrale cresc ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, datoriile devin împovărătoare.

Ratele dobânzilor vor continua să crească la nivel global, până în 2023, când preţurile mari vor începe să scadă ca răspuns la acţiunile băncilor centrale. Scăderea prețului la petrol s-ar datora riscurillor de recesiune şi nu reglarii nivelului inflației, afirmă Georgieva.

Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere. Trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva pentru CNBC, la Summitul G-20, citează worldtimetodays.com.

Inflația, datoriile și criza valutar împing economiile nigeriene și alte economii africane în pragul colapsului, avertizează directorul FMI.

Preţurile petrolului s-au stabilizat şi au început să scadă, retrăgându-se de la un maxim de 120 de dolari pe baril atins la începutul lunii iunie la sub 100 de dolari pe baril în această săptămână.

Potrivit Băncii Mondiale, preţurile alimentelor la nivel global au atins maxime istorice între martie şi aprilie anul acesta. Indicele preţurilor mărfurilor alimentare al Băncii Mondiale pentru perioada martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni şi a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.