Dinu Patriciu contestă rolul BNR: Să renunțe la supravegherea sistemului bancar. Să rămână cu moneda

Dinu Patriciu contestă rolul BNR: Să renunțe la supravegherea sistemului bancar. Să rămână cu moneda

Invitat, joi, la emisiunea Evenimentul Zilei, magnatul Dinu Patriciu, a criticat lipsa de coerență a programelor guvernării și opoziției, care împiedică România să ajungă „în primele cinci locuri din punct de vedere economic din Europa”,acolo unde ar trebui să se afle. Printre soluțiile propuse de liberal pentru învigorarea inițiativei private în România se află și sprijinirea instituțiilor bancare autohtone, în scopul unei accesări mai facile a finanțărilor de către agricultori și micii întreprinzători. „Vă rog să îmi dați voie să nu fiu de acord nici cu guvernanții nici cu opozanții, pentru că niciunii dintre ei nu au un program coerent în acest sens”, a spus omul de afaceri.

„Trebuie să profităm de oportunitatea care ni se deschide în față acum în criză. Noi din păcate nu o folosim”, a explicat Patriciu.

Industriașul a opinat că deși România beneficiază  de o pozițe geostrategică bună, de bogății naturale și de resurse umane este lipsită de resurse financiare: „Ne-am învățat de 20 de ani încoace să-l așteptăm pe Moș Crăciun, investitorul străin. Suntem naivi, capitalul e laș, se adună doar acolo unde îi sunt oferite condiții clare, simple, de profitabilitate și stabilitate. Noi n-am reușit în 20 de ani să-i asigurăm aceste condiții”.

Patriciu: Nu sunt de acord nici cu guvernanții, nici cu opozanții

Embed: " />

Soluția pentru această carență este în viziunea lui Patriciu sprijinirea investitorului român, care ar trebui să aibă acces și la sectorul financiar-bancar, unde din cauza legislației și a Băncii Naționale, inițiativa românească nu a avut acces.

„De 20 de ani încoace deși se vorbește foarte mult de acest lucru nu a fost sprijinit, cel străin da. Avem nevoie de un sector financiar-bancar extrem de bine dezvoltat și mai ales stratificat. Deocamdată avem o lege bancară prin care doar vreo patruzeci și ceva de instituții bancare străine, mai toate, s-au implementat în România, cu subsidiare, fără să permitem creșterea unor bănci locale, regionale, municipale, case de economii, cele pe care se bazează de fapt creșterea marilor instituții financiare locale”, a subliniat omul de afaceri.

Patriciu a precizat că aceste instituții financiare locale sunt cele care pot oferi credite agricultorilor și micilor întreprinzători din provincie, întrucât marile bănci nu au nici un interes să ofere bani acestora atâta vreme cât cea mai bună afacere pentru ele sunt creditele acordate statului. O condiție pentru realizarea acestui deziderat ar fi, a susținut Patriciu, modificarea atribuțiilor Băncii Naționale Române, care ar trebui să se ocupe doar de monedă, nu și de controlul sistemului bancar

 „Supravegherea sistemului financiar-bancar să nu aparțină Băncii Naționale ci unei alte instituții, care supraveghează toate instituțiile financiare, de la asigurări și până la bănci, iar banca Națională să rămână responsabilă doar cu moneda, în așa fel încât să nu existe conflictul de interese care se naște în interiorul acestei instituții (…) Nu marile bănci vor finanța vreodată agricultura. O mică făbricuță nu av fi finanțat decât foarte greu de o mare instituție financiară. La noi băncile își câștigă traiul astăzi finanțând statul, pentru că e cel mai simplu. Plasezi bani mulți cu dobânzi mari, nu sunt riscuri pe termen scurt și mediu”, a concluzionat Patriciu.

Patriciu: Băncile nu vor finanța agricultura, preferă să împrumute statul

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_10064').select();" id="embed_text_10064" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`