Diferențe uriașe de preț la curent în iunie. Cei care, din diverse motive, au decis să nu intre în piața liberă a consumurilor casnice de electricitate și au rămas la furnizorul lor istoric vor primi facturi exorbitante la energia electrică. Între cel mai ieftin furnizor de ultimă instanţă și cel mai scump este o diferență de peste 80%, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Luiza Cergan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Prin liberalizarea pieței, unii au înteles și s-au prins mai repede că mulți cetățeni nu vor înțelege această situație și au posibilitatea să majoreze prețurile. Este o situație imorala, dar absolut legală”, a declarat Adrian Bența, analist economic.
Diferenţele de preţ sunt absolut colosale. Dacă Tinmar Ind merge cu 409 lei/MWh, cei de la Enel vin cu prețuri de 759 lei/MWh. La CEZ prețul este de 525 lei/MWh, la E.ON 512 lei și la Electrica de 445 lei. Cu alte cuvinte, consumatorii Enel din zona Muntenia de Sud, Banat și Dobrogea vor plăti un preț uriaș al electricității.
„Avem aceste diferențe de preț între unii furnizori și alții. Și se pune întrebarea cât de corectă și cât de loială este această situație.
Doar 2,3 milioane de gospodării au semnat aceste contracte, iar până la cele 8,9 milioane de gospodării nu s-a semnat niciun contract din diverse considerente, fie cetățenii nu știu, pentru că nu sunt informați, fie nu au avut posibilitatea tehnică să semneze aceste contracte, iar furnizorii beneficiază de legislație și au posibilitatea să majoreze prețurile”, a mai spus Bența.
Iar la aceste preţuri se adaugă şi alte valori pe factură, precum tarifele reglementate de distribuție, tariful de transport, tarif serviciu sistem, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă și TVA.
„Nu putem discuta despre celelalte valori, cum ar fi valoarea accizei la energia electrică sau cota TVA, însă cetățenii de rând ar trebui să se informeze care sunt prețurile. Pe pagina de internet a ANRE exista un calculator de valori comparative, să se informeze și să semneze cât mai curând un contract cu un furnizor cu prețul cel mai bun”, a mai afirmat analistul economic.
Și prețul de achiziție al energiei diferă, dar nu atât de mult precum această componentă de furnizare, care include costul activității de furnizare, costul participării în piețele centralizate și profitul.
Piața energiei pentru casnici este total liberalizată, de la începutul acestui an. O gospodărie poate alege orice furnizor din lista celor acreditați publicată pe site-ul ANRE, unde există și un comparatlor de tarife. Consumatorii sunt sfătuiţi să işi aleagă un consumator de energie electrică şi să îşi negocieze preţul pe kilowat. Pentru cei care nu au făcut-o până acum, există posibilitatea schimbării contractului din două în două luni.