(P) În acest articol ne-am propus să te inspirăm să redescoperi destinaţiile verii 2014. Poate ţi se va părea că aceste destinaţii de vacanţă nu sunt noi, ci chiar bătătorite de mulţimile de turişti pe care le întâmpină în fiecare an. Însă după cum spune chiar Heraclit din Efes (535-475 i.Hr.), “nici un om nu poate să intre în apa aceluiaşi râu de două ori, deoarece nici râul şi nici omul nu mai sunt la fel”, şi noi ne propunem să îţi arătăm feţele mai puţin cunoscute ale Bulgariei, Greciei, Turciei, Tunisiei şi nu în ultimul rând României. Deşi suntem siguri că le-ai vizitat deja, pe unele de mai multe ori, pe altele poate doar o dată, vrem să te motivăm să porneşti iar în călătorie, de data aceasta cu un suflu nou, de prospeţime, după ce ai aflat lucruri nemaipomenite despre aceste ţări pe care crezi că le cunoşti.
Acestei destinaţii deosebite care oferă şi munte şi mare şi activităţi care mai de care o să îi dăm un aer de mister şi magie, pentru in continuare o sa iţi prezentam o legenda. Ai auzit pana acum de Cap Kaliakra? Este o rezervaţie naturala, unde pot fi observaţi delfini şi cormorani iar localnicii spun ca este singurul loc din toata Bulgaria de unde poti vedea apusul soarelui pierzându-se in mare.
Pe langa frumuseţea răpitoare a locului, iţi poţi satisface şi setea de cultura şi istorie vizitând Cetatea Medievala Kaliakra, unde ruinele uscate de briza mării iţi spun poveşti nemuritoare. Poate cel mai impresionant loc este marginea stâncii, de unde ceea ce vei vedea nu poate fi descris in cuvinte. Tot aici vei face cunoştinţă cu legenda locului care spune ca 40 de fete bulgaroaice ce locuiau in acest sat au ales sa sară de pe stânca şi să fie inghiţite de apa involburată in loc să se lase capturate si convertite la religia islamică, odata cu năvălirea turcilor – Poarta celor 40 de sirene / virgine. Cea mai frumoasa dintre fete si cea care a avut aceasta iniţiativă se numea Kaliakra, de acolo si numele stâncii.
Un alt loc in care te poti răsfaţa cu frumuseţi de tot felul este Balcik, unde te invitam sa vizitezi grădina botanica a Reginei Mariei şi să te bucuri de priveliştea superbă de la castelul construit de ea, asupra mării nesfarşite. Plimbarea prin Balcik este de-a dreptul energizantă şi cu siguranţă te vei intoarce la hotel cu zambetul pe buze. Să nu crezi ca ai terminat, mai ai de mers in Nessebar, atat de mic, dar atat de dragalaş, cu străduţe inguste şi magazine de tot felul, cu spectacole folclorice pe strada şi specialităţi locale după care iţi vei linge degetele. Toate acestea sunt foarte uşor de accesat din oricare staţiune ai fii cazat, fie ca este Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Konstantin & Elena, Sunny Beach, Obzor, Elenite, sau chiar Duny Royal Resort.
Hai să mergem mai departe, de data asta în Grecia. Aici probabil că te gândeşti că nu avem cu ce să te mai surprindem. După cum probabil bine ştii, aici, turismul este la el acasă, de aceea Grecia are mai multe aeroporturi internaţionale decât alte ţări. O veche legendă spune că atunci când Dumnezeu a creat lumea, a trecut prin sită tot solul bun pentru agricultură şi după ce toate ţările aveau partea lor, a aruncat pietricelele rămase în sită peste umăr, şi aşa a luat formă Grecia.
O să presupunem că deja ai fost în Grecia, cu autocarul sau cu avionul, poate chiar cu maşina personală, şi suntem siguri că te-ai bucurat de peisaje, de muzică, de mâncare şi de atmosfera lejeră cu care ne-au obişnuit grecii. Dar oare te-ai gândit vreodată la o croazieră în Grecia? Da, ai citit bine, o croazieră. Acest tip de sejur este din ce în ce mai popular în rândul turiştilor, aducând o multitudine de avantaje la un preţ preferenţial, mai ales dacă prinzi una din ofertele speciale last-minute. O croazieră este mai mult decât binevenită în Grecia. Unul din motive ar fi că în felul ăsta poţi să vizitezi cele mai frumoase insule, unele cunoscute altele mai puţin ştiute, şi în acelaşi timp să te bucuri de tot confortul pe care ţi-l oferă nava, intr-un timp scurt. Astfel că te poţi întoarce acasă cu maximum de energie, de poze, de cunoştinţe şi de destinaţii bifate pe listă. În felul ăsta vezi mai multe insule şi poate anul următor te decizi să vizitezi doar una din ele care te-ai inspirat mai mult.
Sezonul potrivit pentru croaziere este din Mai până în Octombrie, lunile Iulie şi August fiind cele mai aglomerate. Noi îţi recomandăm să îţi alegi una din croazierele cu plecare (şi sosire) din Atena, şi care vizitează Santorini, Rhodos şi Mykonos, dar şi insule mai puţin cunoscute ca Kos şi Chania. Programele disponibile sunt atât de variate încât îţi va lua cu singuranta ceva timp până te vei decide, pentru că toate sună aşa de bine! Cele mai multe din itinerarii includ şi o vizită în porturile Turciei cum ar fi Istanbul, Ephesus, Kusadasi sau Izmir.
Ceea ce ne duce cu gândul la următoarea destinaţie pe lista noastră: Turcia. O ţară cum n-ai să mai întâlneşti, de la plajele minunate din Antalya până la atmosfera vibrantă din Istanbul, aici vei găsi de toate pentru toate gusturile. Turcii sunt pregătiţi să îţi satisfacă orice dorinţă, chiar şi unele pe care nu ştiai că le ai, atât de iscusiţi sunt în materie de turism, negoţ şi ospitalitate. Ştiai că în Turcia fiecare oraş este faimos pentru un anumit produs local? De exemplu capitala, Ankara, era cunoscută pentru mohair şi miere, Izmir este cunoscut pentru un desert traditonal numit Lokma ce se aseamănă cu nişte gogoşele etc.
Ce îţi recomandăm noi este un tur al celor mai interesante zone din Turcia, atât cât poţi vedea într-o săptămână, dar nu aşa simplu, ci asezonat cu degustări de vinuri şi produse tradiţionale locale şi cu lecţii de gătit oferite de bacatarese locale după reţele savuroase lăsate din moşi strămoşi. În felul ăsta Turcia nu mai este doar o destinaţie frumoasă, unde călătoreşti, faci poze şi treci la următorul concediu, ci devine o experienţă unică mult mai profundă ce te va marca pentru mult timp şi te va seduce în aşa fel încât vei rămâne îndrăgostit de cultură, de oameni, de viaţă pentru totdeauna.
Tunisia – o destinaţie reaparuta în prim plan, cea mai “nouă” de până acum. Tunisia este o ţară arabă care oferă un mix de elemente din cultură franceză, aromată cu influenţe orientale, presărată cu turme de capre şi felii glorioase de plajă cu iz mediteranean, totul îmbrăcat în nisip saharian auriu. Ceea ce probabil nu ştii, este ca vechiul guvern a considerat că turismul este mai bine să fie menţinut separat de viaţa locală, aşa că au luat naştere zonele turistice precum Portul El Kantoui sau Yasmine Hammamet, dar să nu cumva să crezi că asta este tot ce-ţi poate oferi Tunisia.
Îţi recomandăm să îndrăzneşti a experimenta şi partea veche a Hammamet-ului, cu străduţe înguste pline ochi de tarabe cu îngheţată şi patiserii, sau localitatea Sousse, un oraş minunat în care vei găsi plajă, port şi mai ales medina aflată chiar în centru. Medina înseamnă centru de cetate şi este un labirint în care nu se poate circula cu maşina şi unde oamenii încă locuiesc iar fierarii, dulgherii şi alţi meşteşugari lucrează de zor.
Ceea ce poate nu ştiai şi îţi recomandăm să încerci este călătoria cu trenul în Tunisia. Este o experienţă de-a dreptul deschizătoare de perspective, poţi întâlni alţi turişti la fel de curioşi şi însetaţi de frumos ca tine, şi poţi admira peisajele pe care altfel nu le-ai vedea din cauza traficului intens. Drumul intre Sousse – Hammamet – Tunis este unul ideal pentru prima călătorie cu trenul. Mâncarea este de-a dreptul delicioasă – sucuri din fructe, ceaiuri răcoritoare de mentă, kebab, salate, peştele proaspăt, patiseriile şi pâinea franţuzească şi chiar vinul local este toată disponibilă şi la preţuri mai mult decât acceptabile (preţurile fixe sunt destul de rare, tocmeala fiind la ordinea zilei). Vizitează Tunisia pentru o experienţă inedită din care să iei cu tine acasă culoarea vieţii locale!
După ce ne-am plimbat prin toată lumea, e timpul să ne întoarcem acasă, în România şi să îţi spunem câteva lucruri care să te motiveze să pleci într-o excursie, aproape de casă. Vrem să îţi povestim un pic despre agroturism, ceva nu prea uzual ai spune, poate nici nu ai auzit până acum. Agroturismul este punctul în care agricultură şi turismul se întâlnesc şi presupune cazarea într-o zonă rurală, foarte puţin afectată de mâna omului, unde natura este liberă şi se desfăşoară în voie.
Ca turist vei fi cazat în pensiunea, casa ţărănească, ferma, cabana proprietarului care s-a înscris într-un astfel de program şi vei fii introdus în spaţiul local, vei mânca mâncare gătită de gazdă din produsele proprii din grădină şi vei participa la viaţa de zi cu zi a satului în care te afli. În câteva cuvinte agroturismul înseamnă pentru tine aer curat, peisaje de-ţi tăie răsuflarea, mâncare sănătoasă ca la bunica şi mult timp liber pentru admirat natura, oamenii şi de ce nu, pe tine însuţi. Depinde de zona în care vei mergi dar cu siguranţă vei avea ocazia să înveţi să coseşti, să faci un nod pescăresc, să mulgi vaca sau să faci un covor. Gândeşte-te ce experienţă ar fi pentru copii tăi sau dacă nu ai încă, poate viaţa la ţară îţi va reaprinde emoţii vechi şi bucurii de când erai tu copil. Oricum ar fi, noi îţi spunem că merită încercat!
Te aşteptăm cu drag să ne scrii, să ne povesteşti despre destinaţii pe care le-ai văzut altfel, sau să ne consultăm împreună pentru a-ţi alege ce experienţă vrei să trăieşti vara aceasta. Indiferent dacă vrei să descoperi legendele la bulgari, sa incerci o croazieră în insulele greceşti, un tur culinar în Turcia, un răsfăţ oriental în Tunisia sau să iei o gură de aer proaspăt în România, Family Travel este cu tine oriunde te-ai afla!