Depozitele distribuitorilor de gaz din România, aproape goale. Livrarea de gaze către marii consumatori industriali ar putea fi limitată

Depozitele distribuitorilor de gaz din România, aproape goale. Livrarea de gaze către marii consumatori industriali ar putea fi limitată
Foto: focus-energetic.ro

Potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru Adevărul, cei mai importanţi furnizori de gaze naturale din România nu şi-au îndeplinit nici măcar pe jumătate obligaţiile de înmagazinare pentru acest an.

În condițiile în care consumul național a crescut în acest an cu 30%, ajungând la 65 de  milioane de metri cubi pe zi, România este nevoită să importe cantități mari de gaze.

Potrivit Transgaz, se importă 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decât într-o zi normală. Din depozitele de gaze se extrag 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din producţia internă, asigurată de Romgaz şi Petrom, care merge tot la maximum.

Dacă temperaturile vor continua să scadă și importurile vor continua în același ritm, prețurile vor urca foarte mult.

Potrivit datelor furnizate de Romgaz, E.ON România a stocat doar 276 de milioane de metri cubi, jumătate faţă de 649 de milioane, cât ar fi trebuit.

Cei de la GDF Suez România au stocat în depozitele Romgaz doar 377 de milioane de metri cubi, mai puţin de jumătate faţă de 798 de milioane, cât erau obligaţi prin lege.

Cei doi furnizori au precizat că, dimpotrivă, stocul de gaze a fost efectuat.

„Ca şi în anii precedenţi, în sezonul 2011/2012, GDF Suez Energy România şi-a îndeplinit obligaţiile privind cantitatea de gaze naturale înmagazinată, astfel încât să fie asigurată continuitatea livrărilor către clienţii săi rezidenţiali şi industriali”, au declarat, pentru „Adevărul”, reprezentanţii companiei.

”Pentru ciclul 2011- 2012, E.ON a asigurat cantităţile necesare de gaze naturale pentru a fi extrase din depozitele subterane şi utilizate în scopul acoperirii vârfurilor de consum în perioada de iarnă” anunțat E.ON.

Potrivit legislaţiei, situaţia de urgenţă poate fi declanşată, printre altele, de creşterea consumului cu cel puţin 20% ca urmare a unor temperaturi foarte joase care se menţin un timp îndelungat. Dacă va fi declanşată situaţia de urgenţă, populaţia are prioritate absolută, iar livrarea de gaze către marii consumatori industriali va fi limitată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`