Demiterea președintelui INS, Vergil Voineagu, este analizată de către Comisia Europeană. Voineagu a fost demis, săptămâna trecută, de primul ministru Victor Ponta după o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut, care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011.
Potrivit Mediafax, și Eurostat analizează în detaliu informaţiile disponibile despre revizuirea Produsului Intern Brut.
„Statele membre şi Comisia au obligaţia de a asigura independenţa profesională a autorităţilor de statistică şi capacitatea lor de a produce statistici solide şi independente. Această obligaţie este subliniată ferm în legislaţia Uniunii, în particular în Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi Consiliului privind statisticile europene şi în Regulamentul (CE) Nr. 1466/97 al Parlamentului European şi Consiliului privind consolidarea supravegherii poziţiilor bugetare şi a supravegherii şi coordonării politicilor eonomice (amendat prin pachetul adoptat în 2012 privind guvernanţa economică). Ultimul regulament menţionat precizează clar că orice proces de demitere trebuie să fie bazat numai pe criterii profesionale. Comisia examinează în prezent această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Eurostat, Tim Allen.
Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii INS pentru „greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011. Șeful Guvernului a spus că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza. (Detalii AICI)
Atribuţiile de preşedinte urmează să fie exercitate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al instituţiei, care beneficiază de sprijinul UDMR.
Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a INS privind PIB-ul României, care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB-ul pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.
INS a precizat însă că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) – iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul. (Detalii AICI)