Rectificarea bugetară – discutată chiar joi de Guvern – operează cu venituri bugetare mai mari cu 9 miliarde lei decât cele reale și cu cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde lei, avertizează Consiliul Fiscal, care estimează deficitul bugetar la 7% din PIB, cu mult peste cel asumat de cabinetul condus de liberalul Nicolae Ciucă, de doar 5,84% din PIB.
Deficitul bugetar la finalul anului va fi mai mare decât cel asumat de Guvern, spune instituția condusă de Daniel Dăianu. Totodată, cheltuielile privind schema de compensare în energie sunt probabil subestimate, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe buget, a explicat Consiliul Fiscal.
Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul primei rectificări bugetare pe 2022 poate fi consultată integral AICI
Principalele concluzii ale Consiliului Fiscal în ceea ce privește rectificarea bugetară:
- Pe partea de venituri bugetare CF apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 mld. lei, reprezentând circa 0,66% din PIB;
- Și pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare de proporții, comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget, determinată în principal de suplimentarea cheltuielilor cu asistența socială, alte transferuri și dobânzi. Pe partea de cheltuieli bugetare CF vede o subdimensionare de 6,2 mld. lei, adică 0,45% din PIB, în ipoteza în care datele trimise de MF privind impactul măsurilor din sectorul energetic este cel estimat prin proiectul de rectificare.
- Analizând modificările operate de proiectul de rectificare bugetară la nivelul principalelor agregate de venituri și cheltuieli, CF apreciază ca deficitul bugetar plauzibil de a fi atins, în metodologie cash, s-ar situa la cca 7% din PIB (față de 5,84% din PIB în proiecția bugetară rectificată) trebuind spus însă că acest deficit consideră venituri obținute din suprataxare de peste 12,8 mld. lei și cheltuieli totale către furnizorii de energie de aproximativ 7,4 mld. lei (așa cum sunt prevăzute în rectificare). Amânarea unor plăți pentru anul 2023 mărește diferența între deficitul cash și cel ESA în 2022.
- Dacă există o subdimensionare a impactului cheltuielilor privind schema de compensare în energie, ceea ce este probabil, deficitul ar crește, inevitabil, în mod considerabil. Și evoluții de preț nefavorabile pe piețe vor pune presiune în plus pe buget. Această subdimensionare a cheltuielilor cu schema de compensare în energie creează un risc major pentru buget și consolidarea fiscală.