Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
Sursa foto simbol: Pixabay

Deficitul bugetar a crescut la 5,44% din PIB după primele nouă luni ale acestui an, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor. După primele opt luni, acesta era de 4,57% din PIB.

Amintim că, la rectificarea bugetară, deficitul pentru acest an a fost revizuit de Guvern în creştere de la 5% la 6,94% din PIB. Consiliul Fiscal estimează chiar spre 8%.

Noile date ale Ministerului Finanțelor despre deficitul bugetar

„Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, faţă de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor nouă luni ale anului 2023”, se arată în documentul ministerului, citat de Agerpres.

Veniturile totale au însumat 415,98 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13% (an/an), susţinut de încasările din venituri curente – contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit, accize şi venituri nefiscale.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 512,22 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 20,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2024 au înregistrat o creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 26,5% din PIB la 29,0% din PIB.

Antreprenorii se așteaptă la creșteri de taxe

Noul Guvern rezultat din alegeri va trebui să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3%.
În acest context, și economiștii, și agențiile de rating se așteaptă la majorări de taxe.

În absenţa unui proiect de buget pe 2025, investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat”, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, într-un interviu pentru Reuters.

„Dacă salariile vor continua să crească mai rapid decât productivitatea, cum se întâmplă acum, fără a crea alte avantaje competitive, cel puţin 13 industrii vor vedea firme care se închid sau se restructurează”, a mai avertizat Burnete.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`