România, în pragul crizei. Deficitul bugetar din februarie atinge cote istorice: este cel mai mare deficit înregistrat din 2006 criză încoace. Pe ce a cheltuit statul banii
Anunţul recent al Ministerului Finaţelor privind deficitul bugetar pe primele două luni ale anului este unul extrem de îngrijorător.
În februarie, veniturile bugetului general consolidat au crescut faţă de februarie 2017 cu 25%, însă cheltuielile au crescut cu 50%, ceea ce a provocat un deficit bugetar neobişnuit, notează zf.ro.Astfel, în cea de-a doua lună a anului, veniturile au fost cu 3,6 miliarde lei peste cele din februarie 2017, dar cheltuielile au fost cu 9 miliarde lei mai mari în comparaţie cu aceeaşi perioadă. Dacă în ianuarie 2018 veniturile au fost mai mari cu 1,9 miliarde de lei decât cheltuielile, în februarie veniturile au fost cu 7,7 miliarde de lei mai mici decât cheltuielile, ceea ce a anulat surplusul din ianuarie şi, pe total, în cele două luni din an, deficitul a ajuns la 5,9 miliarde lei. Deficitul de 7,7 miliarde lei înregistrat în februarie este cel mai mare cel puţin de la criză încoace.
„Da, este un deficit, dar nu este un deficit nebugetat. Aceste cheltuieli erau prevăzute. Cheltuielile au crescut pentru că au crescut cheltuielile de capital (investiţiile din buget – n.red.), au fost achitate subvenţiile agricole”, a explicat marţi secretatul de stat în Ministerul Finanţelor.
Cheltuielile de capital au crescut în februarie cu peste 600% de la sub 400 milioane lei în februarie 2017 la 3 miliarde de lei în februarie curent.
Ministerul Finanţelor a motivat că majoritatea acestor cheltuieli înseamnă, practic, achiziţii de armament. Este vorba de plata primelor tranşe din contractele pentru rachetele Patriot şi alte contracte de înzestrare a Armatei.