Angajatorii din România sunt disperați din cauza faptului că în al doilea trimestru din 2018 aproximativ 61.400 de locuri de muncă au rămas vacante, cu trei mii mai multe față de primele trei luni ale acestui an.
De asemenea, avem un deficit de un milion de angajați în România, care îi obligă pe angajatori să se descurce cu ce pot, dar și să majoreze salariile, potrivit digi24.ro.
Astfel, raportul dintre calitatea muncii și remunerarea acesteia și-a pierdut echilibrul.
Specialiștii consideră că din cauza tinerilor inactivi dar și din cauza exodului (părăsire în masă a unei țări, n.r.), numărul de locuri de muncă neocupate crește de la lună la lună.
Anul trecut din cele cinci milioane de tineri din românia, cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani, doar jumătate dețineau contracte de muncă (2,5 milioane), în timp ce numărul tinerilor inactivi era aproape egal (2,1 milioane).
Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în servicii, aproape trei procente, dar şi în sănătate, asistenţă socială și sectorul bugetar, existând șapte mii de locuri libere în acest moment în administraţie publică, 6.900 în sănătate şi aproape 3.000 în învăţământ.