Decizie financiară istorică: UE salvează Grecia de la faliment. Ajutor suplimentar de 109 miliarde de euro pentru eleni

Decizie financiară istorică: UE salvează Grecia de la faliment. Ajutor suplimentar de 109 miliarde de euro pentru eleni
Foto: german-info.com

Liderii europeni au decis, joi, în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Bruxelles să ofere un nou colac de salvare tărilor din zona euro care se confruntă cu spectrul falimentului statal.

Deși inițial a fost luată  în calcul și o posibilă intrare în incapacitate de plată, statele europene au prevăzut pentru Grecia un nou împrumut în valoare de 109 miliarde de euro, și măsuri financiare de sprijinire care includ reducerea dobânzilor la împrumuturile pentru creditele de urgență de la 5,5% la 3,5 % în cazul împrumuturilor de stat, acordate de Fondul European de Stabilitate Financiară,  iar termenul de maturare va fi dublat de la 7,5 ani la 15 ani. De aceleași condiții de creditare vor beneficia și Irlanda și Portugalia.

Potrivit documentului emis la finalul reuniunii măsurile vor mai include răscumpărarea titlurilor de stat, o reeșalonare a datoriilor dar nu și taxe suplimentare pentru bănci.
 
Reuters arată că liderii europeni doresc o mărire a rolului jucat de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), care ar trebui să poată interveni mai repede pentru a ajuta statele cu probleme, recapitalizând bănci și intervenind pe piața titlurilor de stat înainte de agravarea problemelor.

Al doilea pachet financiar pentru salvarea Greciei în valoare de 109 miliarde de euro va necesita fonduri suplimentare din fondul de rezervă al UE, contribuția FMI și a sectorului privat bancar, precum și venituri suplimentare din privatizări grecești. „Contribuţia netă a sectorului privat este estimată la 37 de miliarde de euro”, precizează documentul.

Potrivit eșalonării palnificate pentru acest ajutor pentru perioada 2010-2014 Grecia va primi 50 de miliarde de euro, din care 12,6 miliarde de euro vor proveni din răscumpărarea de titluri de stat. În intervalul 2011-2019, contribuţia totală netă a sectorului privat urmând a ajunge la 106 miliarde de euro.

Noul șef al FMI, Christine Lagarde, a îndemnat liderii Uniunii să suplimenteze fondurile de 440 de miliarde de euro ale EFSF.

Încetineala cu care șefii statelor UE au acționat în privința unui ajutor suplimentar pentru Grecia se datorează presiunilor crescânde din țările pe care le reprezintă, nemulțumirile cetățenilor în legătură cu sumele direcționate din impozitele lor pentru susținerea satului elen fiind în creștere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei