Liga asociaţiilor de proprietari Habitat consideră că majorarea CAS şi CASS va duce la disponibilizări în cadrul asociaţiilor de proprietari şi la cheltuieli nejustificate care se vor reflecta în cotele de întreţinere plătite de proprietari.
,,Această ordonanţă va duce la disponibilizări în cadrul asociaţiilor de proprietari şi la cheltuieli nejustificate care se vor reflecta în cotele de întreţinere plătite de către proprietari. Nu este normal ca să fie sancţionaţi toţi angajatorii doar pentru că unii utilizează munca nedeclarată. Toată munca depusă pentru a educa/ informa asociaţiile de proprietari cu privire la utilizarea contractelor de muncă (chiar şi cu timp parţial), de exemplu pentru personalul care asigură curăţenia de două ori pe săptămână câte două ore, a fost în zadar în clipa în care prin suprataxare statul îi împinge pe contribuabili la neconformare generală'', susţine sursa citată, într-un comunicat transmis marţi.
Conform unei analize publicate de Liga Habitat, în luna iulie, pentru o sumă netă de o sută de lei, angajatul avea o contribuţie de 43 de lei, iar angajatorul 32 de lei, reprezentând un total de 175 de lei pentru cheltuielile salariale. În august, pentru aceiaşi o sută de lei, angajatul ar urma să aibă o contribuţie de 43 de lei, iar angajatorul 306 lei, ceea ce ar creşte la un total de 449 de lei cheltuielile salariale. Liga Habitat evidenţiază că în aceste condiţii, diferenţa dintre cheltuielile salariale ar urma să fie de 274 de lei.
,,Şi, dacă ne gândim la o asociaţie mică, de doar zece apartamente, atunci vedem cum statul scoate din buzunarul fiecărui proprietar încă 27 de lei! În ce logică se poate încadra ideea ca la 100 de lei plătiţi mai dai 349 lei la stat?'', se întreabă semnatarii.
Totodată, Liga Habitat apreciază că majorarea CAS şi CASS reprezintă o decizie luată fără a vedea ce efecte vor exista asupra asociaţiilor de proprietari.