În timp ce în România, atât Guvernul, cât şi Banca Naţională, tergiversează luarea vreunei măsuri în criza francilor elveţieni, în Polonia, Guvernul pregăteşte o serie de măsuri de ajutorare a cetăţenilor. Astfel, premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a anunțat că Executivul său lucrează la un plan de convertire în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni, operațiune care se va face pe cheltuiala băncilor, relatează Reuters.
Anunțul premierului polonez a venit după ce sute de oameni au protestat pe străzile mai multor orașe din Polonia, cerând ajutorul guvernului ca urmare a aprecierii francului elvețian.
„Dacă ar fi să aleg între interesele băncilor și cele ale oamenilor care au luat aceste împrumuturi, sunt de partea oamenilor, dar pe cheltuiala băncilor, nu a bugetului de stat„, a declarat Ewa Kopacz, care se pregătește pentru alegerile din acest an.
Polonezii au aproape jumătate de milion de credite ipotecare în franci elvețieni, care valorează în total 36 de miliarde de dolari, ce reprezintă 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei.
Pe de altă parte, analiștii nu se așteaptă ca Polonia să urmeze exemplul Ungariei, unde Guvernul a forțat băncile să convertească în forinți creditele în valută și să compenseze clienții pentru împrumuturi anterioare pe care guvernul și instanțele le-au considerat oneroase.
Imediat după apariţia crizei francilor elveţieni, Guvernul polonez a avansat rapid primele propuneri de rezolvare a situaţiei, solicitând băncilor adoptarea de dobânzi negative pentru acest tip de credite. (Detalii AICI)
În România, au existat mai multe discuţii în Comisia de Buget-Finanţe din Parlament (Detalii AICI), cât şi o serie de interpelări în plen, dar fără să fie avansată o soluţie concretă de rezolvare a problemei. Mai mult, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a pronunţat tranşant împotriva unei intervenţii în contractele deja încheiate între bănci şi clienţi: „Nu suntem abilitați prin lege să intervenim în relațiile contractuale dintre clienți și instituțiile de credit. Ar fi și o greșeală! Nicăieri în Europa nu se calcă în picioare contractele între părți. (…) Nimeni nu ne poate cere ca din această empatie (față de clienții cu credite în franci — n. r.) să încălcăm grosolan legea” (Detalii AICI)