De ce plătesc românii pentru banala ceapă aproape dublu decât unele țări din UE deși suntem printre cei mai mari producători

Publicat: 10 03. 2023, 12:01
Actualizat: 10 03. 2023, 12:05
Foto simbol: Pixabay

Pentru banala ceapă, exact înaintea sărbătorilor pascale, românii ajung să scoată din portofel în această perioadă chiar și 8 lei/kg, prețul acesteia dublându-se în doar două săptămâni.

În condițiile în care România se află în top 10 producători de ceapă în Europa, câțiva cultivatori și oficiali guvernamentali au încercat să explice cauzele scumpirii dar și cât va mai dura penuria de ceapă – fiind intervievați de Hotnews.

Criză a cepei în toată Europa

Fiind cea mai consumată legumă din lume după roșie, în România, ceapa e a patra legumă consumată, după cartof, varză și roșie, potrivit statisticilor.

Utilizată în foarte multe feluri de mâncare, scumpirea cepei va afecta nu doar economiile românilor dar chiar și meniurile, dezvăluie reportajul Hotnews.

”Nu e ceapă de Roman ce vedeți, îmi spune ea când o întreb cum de a ajuns 8 lei kg de ceapă. Asta e din Olanda. A noastră nu prea s-a făcut că a fost secetă. Luăm marfa de la angrosiști cu 6 lei și noi o dăm cu 8, cu cât s-o dăm? Astăzi (vineri) o să aducem marfă de-a noastră, românească, dar la tarabă ajunge tot la 8 sau la 9 lei, că e scump transportul”, explică Mariana Atănăsoaiei, proprietara unei tarabe dintr-o piață din Capitală unde vinde „ceapă de Roman” după cum scrie pe eticheta afișată.

Autoritățile pregătesc controale pentru a evita specula

Oficialii români intervievați de publicația amintită spun că, pe lângă problema războiului din Ucraina, care a dus la scăderea semnificativă a exportului de ceapă a ucrainenilor, întreaga Europă s-a confruntat cu o producție de ceapă foarte slabă și nu este exclus ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să scumpească speculativ prețurile.

Un secretar de stat din aparatul guvernamental a admis pentru Hotnews că mulți fermieri nu au mai cultivat anul acesta ceapă după ce anterior s-au plâns de prețul prea mic iar acum regretă și s-au apucat în mare grabă să cultive, ceea ce înseamnă că abia la toamnă vor reveni prețurile „normale” la recolta de ceapă, explică acesta.

Localurile schimbă meniul din cauza scumpirii cepei

Andrei Luca, proprietarul unui mic restaurant spune că a trebuit să schimbe meniul din cauza scumpirii cepei:

”Una dintre cele mai vândute produse erau chiftelele- marinate sau simple. Am fost nevoiți să schimbăm rețeta pentru că la cât costă ceapa, prețul chiftelelor ar fi crescut cu 50% și nu am fi putut vinde la prețul ăla. Așa, am redus cu 50% cantitatea de ceapă folosită, iar unii clienți fideli au remarcat asta și ne-au bătut obrazul. Dar dacă le scumpeam cu 50%, ați mai fi cumpărat de la mine?, l-am întrebat. Evident că nu, mi-a răspuns”, relatează el pentru sursa citată

În supermarketurile românești, ceapa e din Franța, Polonia sau Olanda

Polonia, unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, a crescut exporturile de ceapă cu 60% din iulie până în decembrie 2022; chiar și așa, prețul cepei în Polonia, în decembrie 2022, a fost de trei ori mai mare decât în urmă cu un an, urcând la 0,85 euro.

În România, potrivit datelor INS, consumul de ceapă/ locuitori variază între 20-23 de kg anual, prețul ajungând la 1,6 euro/kg, cel mai mare din zonă.

În Franța este 1 euro/kg, în Olanda 1,19 euro/kg, Ungaria la 1,49 euro iar la cehi, ceapa e la 0,93 euro/kg.

Țările iau măsuri pentru a asigura stocurile și aprovizionarea

Marocul, Turcia, Kazahstanul au oprit unele exporturi de ceapă iar Filipine a ordonat o anchetă asupra unor posibile carteluri ale producătorilor de ceapă.

Se adaugă interdicțiile de export, introduse în ultimele săptămâni de Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan – cei mai mari consumatori pe cap de locuitor din lume – relatează Hotnews.