România se numără printre țările din UE cu cea mai mare creștere a prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici conform rapoartelor Eurostat, astfel că față de prima jumătate a anului trecut, prețurile la curent electric s-au majorat cu 55%. Mulți români se întreabă de ce plătesc facturi uriașe când aici se produce o cantitate mare de energie.
Analistul în energie Andrei Ilaș, fondator și director operațional la Cooperativa de Energie a răspuns la această chestiune într-un interviu pentru Ziare.com.
”România este în UE unde prețul la electricitate se stabilește în orice piață după modelul prețului marginal, adică toată lumea primește prețul ultimei centrale care închide generarea într-o oră.
Modelul deși pare injust este foarte inteligent deoarece păstrează stimulente de livrare a energiei indiferent de cerere, asigură securitatea furnizării și menține capitalul necesar în sistem pentru mentenanță și investiții în capacități noi când capitalul/power plant se depreciază.
Romania nu vinde gazul la prețul pe care îl vor unii sau alții tocmai pentru a nu fi decapitalizate firmele de stat și a avea o cerere mai mare decât oferta care trebuie rezolvată prin mijloace “politice””, a explicat Andrei Ilaș pentru sursa citată.
”Rusia nu stabilește cotatiile internaționale la gaz ci ca furnizor de gaz major poate influența prețurile prin restrângerea furnizării așa cum a făcut-o din 2021 încoace.
Însă acum prețurile la gaz se duc în jos, au scăzut de la maximele din august pentru că UE a licitat LNG de peste tot și acum nu putem să îl introducem în sistem că avem și o iarnă mai ușurică. România a produs cca 70% din gazul consumat anul trecut”, a adăugat Andrei Ilaș referindu-se la întrebarea dacă Moscova influențează suferința din facturile românilor.