De ce a crescut prețul pâinii în România? Care sunt factorii care au dus la majorarea costurilor
În România, prețul pâinii este în scădere, trendul general fiind unul descendent. Principalul motiv pentru această diminuare este reprezentat de scăderea prețului la grâu. Astfel, în prezent, costul unei pâini variază între unu și doi lei, ceea ce reprezintă o scădere față de prețurile înregistrate cu câteva luni în urmă.
Costurile ridicate ale grâului împiedică producătorii să reducă prețurile
În ciuda condițiilor actuale, nu toți producătorii au redus prețurile la produsele lor. Motivul este faptul că prețurile la grâu se pierd pe lanțul de producție la cei care îl procesează și nu pot vinde făina mai ieftin. De asemenea, există fabrici care continuă să lucreze cu grâul achiziționat la prețuri mari acum câteva luni.
„Scăderea unor procente la prețul grâului a contat, să zicem, undeva într-o scădere a costului în jur de 5, 6%. Și făina s-a mai ieftinit, corespunzător ponderii acesteia. Și pâinea. Dar în valoare absolută creșterile par nesemnificative și asta datorită faptului că România mănâncă cea mai ieftină pâine din Europa”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale de Morărit și Panificație.
Prețurile pastelor cresc în Italia, dar rămân stabile în România
În timp ce prețurile pâinii au scăzut recent, situația pastelor nu este la fel de optimistă. Ministerul Industriilor din Italia a format o celulă de criză pentru a aborda problema creșterii prețurilor pastelor, care a continuat să se înregistreze în ciuda scăderii prețului cerealelor în ultimele luni, potrivit rtv.
Cu toate acestea, în România, creșterea prețurilor pastelor a fost destul de mică. Pe termen scurt, se estimează că prețurile la grâu vor continua să scadă, iar această tendință va persista și în viitor, ceea ce ar putea ajuta la menținerea stabilității prețurilor pastelor pe piața locală.