De ce a crescut prețul pâinii în România? Care sunt factorii care au dus la majorarea costurilor

De ce a crescut prețul pâinii în România? Care sunt factorii care au dus la majorarea costurilor
Sursa Foto: Flickr.com

În România, prețul pâinii este în scădere, trendul general fiind unul descendent. Principalul motiv pentru această diminuare este reprezentat de scăderea prețului la grâu. Astfel, în prezent, costul unei pâini variază între unu și doi lei, ceea ce reprezintă o scădere față de prețurile înregistrate cu câteva luni în urmă.

Costurile ridicate ale grâului împiedică producătorii să reducă prețurile

În ciuda condițiilor actuale, nu toți producătorii au redus prețurile la produsele lor. Motivul este faptul că prețurile la grâu se pierd pe lanțul de producție la cei care îl procesează și nu pot vinde făina mai ieftin. De asemenea, există fabrici care continuă să lucreze cu grâul achiziționat la prețuri mari acum câteva luni.

„Scăderea unor procente la prețul grâului a contat, să zicem, undeva într-o scădere a costului în jur de 5, 6%. Și făina s-a mai ieftinit, corespunzător ponderii acesteia. Și pâinea. Dar în valoare absolută creșterile par nesemnificative și asta datorită faptului că România mănâncă cea mai ieftină pâine din Europa”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale de Morărit și Panificație.

Prețurile pastelor cresc în Italia, dar rămân stabile în România

În timp ce prețurile pâinii au scăzut recent, situația pastelor nu este la fel de optimistă. Ministerul Industriilor din Italia a format o celulă de criză pentru a aborda problema creșterii prețurilor pastelor, care a continuat să se înregistreze în ciuda scăderii prețului cerealelor în ultimele luni, potrivit rtv.

Cu toate acestea, în România, creșterea prețurilor pastelor a fost destul de mică. Pe termen scurt, se estimează că prețurile la grâu vor continua să scadă, iar această tendință va persista și în viitor, ceea ce ar putea ajuta la menținerea stabilității prețurilor pastelor pe piața locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - Cancelarul Karl Nehammer, despre decizia Gazprom de a nu mai livra gaze naturale Austriei: „Nu ne vom lăsa şantajaţi şi nu vom fi puşi în genunchi”
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)
21:49 - George Simion, reacție după ce Guvernul României a publicat documentul privind interdicția sa în Ucraina: Autoritățile ucrainene confirmă ce am tot spus – Motivul interdicției mele e activitatea mea pro-românească
21:45 - Simona Spătaru (USR), după documentul publicat cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina: Din perspectiva mea de avocat, faptele acestea sunt de gravitate mare. Este important că au apărut măcar înainte de turul 1 (VIDEO)