Guvernul Ciolacu a anunțat că vrea să introducă un impozit minim pe cifra de afaceri ale IMM-urilor și multinaționalelor. De aici până la supărare și revoltă a mai fost doar un pas. Asta deși România are cel mai prietenos mediu de impozitare din Europa, după Bulgaria.
Supărarea mare este că pentru prima dată, guvernul României, se apleacă spre zona marilor corporații
„În PNRR-ul domnului Ghinea, la jalonul R4, se spune așa (și trebuia îndeplinit în 2022) în legătură cu impozitul pe profit al microintreprinderilor care trebuie reglementat și trebuie eleiminat.
Trebuie crescut atât impozitul pe proprietate (vă citesc din PNRR) precum și eliminarea facilităților microintreprinderilor. Bun. Ce s-a întâmplat? Că e foarte să spunem adevărul, nu să vorbim vrute și nevrute. IMM-urile din România, aveau acum 4 ani de zile, un impozit de 3% pe cifra de afaceri, practic.
A venit guvernul PSD la acel moment și-a dat o facilitate și anume microintreprinderile cu o cifră de afaceri de până la 500 de mii de euro, să plătească 1%.
Ca orice facilitate, ea este pe termen limitat. Și pentru că trebuie să respectăm acest PNRR, acum guvernul a spus așa: eliminăm, așa cum s-au angajat domnii Ghinea și Cîțu la momentul acela, acea facilitate de 1% pentru IMM-uri și revenim al acel impozit de 3%. În aceste condiții, România are astăzi cel mai prietenos mediu de impozitare din toată Europa, sigur, exceptând Bulgaria.
Nimeni nu oprește un IMM să plătească, așa cum, plătește foarte multă lume, 16% impozit pe profit, care repet, 16% impozit pe profit este cota de impozitare cea mai mică din Uniunea Europeană. Dar supărarea mare, de fapt, a multora, este că pentru prima dată, guvernul României, se apleacă spre zona marilor corporații.
Care prin acele mecanisme de optimizare fiscală drenau toate profiturile înafara țării iar statul român ajungea să ia praful de pe tobă. România azi încasează doar un sfert din impozitul pe profit care este cuvenit. Și atunci de ce-i supărare? Vin marile corporații și ne spun că le stricăm planurile de afaceri.
Pardon, păi planul vostru de afaceri era cumva să aveți pierdere în fiecare an? Sunt și multinaționale corecte, dar sunt și mari corporații din energie, din telecomunicații, din asigurări, care de peste 10 ani de zile declară pierderi în România.”, a spus Daniel Zamfir, senator PSD, la emisiunea News Pass difuzată de B1TV.