Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost criticat de liberalul Daniel Zamfir, inițiatorul un proiect de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, astfel încât atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul care a fost ipotecat în favoarea băncii fără a mai fi grevat de alte datorii.
Criticile deputatului liberal vin după ce șeful BNR a declarat, referitor la acest proiect că orice inițiativă legislativă care prevede ca debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanție pentru credite va descuraja total creditarea.
Astfel, Daniel Zamfir, a precizat că este profund dezamăgit de reacția lui Mugur Isărescu, îndemnându-l pe acesta să nu-i inducă în eroare pe români.
”Am primit cu foarte mare surprindere și dezamăgire reacția de astăzi a guvernatorului BNR în legătură cu proiectul de lege pe care l-am inițiat împreună cu avocatul Gheorghe Piperea și pe care îl susțin 155 de parlamentari din tot spectrul politic în legătură cu darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Surprindere, pentru că domnul Isărescu sare în apărarea băncilor înainte ca acestea însele să se pronunțe sau, mai rău, în favoarea “hingherilor de credite”. Dezamăgire, pentru că afirmațiile domnului Isărescu sunt incorecte, necinstite și cu reaua intenție de a-i induce în eroare pe cei care au depozite la bănci, dar și pe cei care vor vrea pe viitor să contracteze credite”, transmite liberalul printr-un comunicat de presă, citat de știripesurse.ro.
Inițatorul proiectului susține că legea pe care o propune aduce o noutate, aceea că ”banca să nu se mai poată îndrepta și împotriva altor bunuri decât cele care au constituit garanția”.
”A doua afirmație incorectă a domnului guvernator este aceea că legea în cauză ar omorî creditarea de acum înainte. Or, eu afirm cu tărie că, dimpotrivă, românii vor avea mai multă încredere să se angajeze într-un astfel de contract cu băncile. Or, tocmai domnul Isărescu a constatat că în prezent creditarea este afectată de relația ruptă între bancheri și români. Sunt profund dezamăgit de atitudinea guvernatorului BNR, cel care ar trebui să fie un factor de echilibru între sistemul bancar și cetățeni. În toate sondajele de opinie, dumnealui este creditat cu o încredere uriașă de către cetățenii acestei țări, ceea ce ar trebui să-l împovăreze cu răspundere față de ei, nu față de bănci”, se mai arată în comunicatul citat.