Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care controlează 50% din grupul Czech Media Invest ce a preluat recent o parte din posturile de radio ale Lagardere, inclusiv cele din România (Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM), intenționează să preia și retailerul german Metro, aflat în dificultate.
LACRIMI ÎN SHOWBIZ! RUGĂCIUNI PENTRU CĂTĂLIN BOTEZATU! INIMA A CEDAT LA SPITAL! IMAGINI ȘOCANTE (GALERIE FOTO)
EP Global Commerce, un vehicul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de oligargul ceh şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J and T), a lansat o ofertă de preluare a Metro AG, care evaluează retailerul german la 5,8 miliarde de euro, informează Agerpres.
BOMBĂ MONDENĂ! EA E FIICA SECRETĂ A ANDREEI MARIN! ȘTEFAN BĂNICĂ E ÎN STARE DE ȘOC! ABIA ACUM S-A AFLAT (GALERIE FOTO)
EP Global Commerce deţine deja 11% din acțiunile Metro.
Oferta „reprezintă o oportunitate unică” pentru acţionari, ţinând cont de situaţia dificilă şi de dificultăţile cu care se confruntă Metro, se arată într-un comunicat al firmei.
Metro a precizat că va studia oferta, dar şi-a sfătuit acţionarii să nu-şi vândă deocamdată acţiunile.
Metro operează în 26 de ţări, având 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi.
Compania germană încearcă să vândă lanţul de magazine Real, care înregistrează pierderi, precum şi subsidiara din China.
Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în octombrie 1996. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.
Miliardarul Daniel Kretinsky, care conduce şi grupul energetic ceh EPH, s-a declarat convins că poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea Metro.
După ce a transformat EPH într-unul dintre cele mai mari grupuri energetice din Europa, Kretinsky a făcut şi alte investiţii în ultimii ani, cea mai recentă fiind preluarea unei părţi din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere.
Daniel Kretinsky este un personaj controversat. Jurnaliştii europeni îl consideră un oligarh care a contribuit la schimbarea peisajului media din ţara sa. El e coproprietar al clubului de fotbal Sparta Praga, fiind al cincilea cel mai bogat om din Cehia, potrivit Forbes.
“Daniel Kretinsky face parte dintre cei trei oligarhi care au contribuit la schimbarea peisajului mediatic ceh, care aparținea înainte unor grupuri străine. El a început prin a cumpăra grupul Ringier Axel Springer CZ din mâinile germanilor și elvețienilor și l-a redenumit Czech News Center (CNC). Astăzi, el se poate mândri că deține ziarele cele mai citite din țară”, scria Pauline Ades-Mevel în El Liberation.
Jurnalista s-a arătat îngrijorată de concentrarea de surse media adune de acesta în portofoliul companiei. Czech News Center aparține grupului CMI și publică ziare și reviste citite de circa 3,5 milioane de persoane, în această țară de 10,6 milioane de locuitori. Este vorba de tabloidele Blesk și Aha! și de ziarul Sport, ca și de unul din principalele săptămânale ale țării, Reflex. În 2016, CNC a realizat un beneficiu net de 19 milioane de coroane, adică 751.000 de euro.
În schimb, publicaţia Le Monde s-a întrebat dacă nu cumva demersul lui Kretinsky face parte dintr-un război al oligarhilor din Cehia prin intermediul media.
Jurnaliştii francezi susţin că Cehia ar putea să se prăbuşească în clasamentul privind liberatea presei din cauza concentrării de surse media în mâinile unei singur om.
„Înainte de criză, ziarele erau deținute în proporție de 80% de investitori străini. Dar din 2008, noii oligarhi se luptă pentru influență, luptă la care participă, în felul lui elegant, dl Kretinsky. Piața cehă, asemenea unei tendințe ce se poate observa în toate țările care s-au alăturat Uniunii Europene după 2004, se împarte acum între câțiva oameni de afaceri care își datorează averea privatizărilor din anii 1990”, au scris jurnaliștii de la celebra publicație franceză.
“Reporters sans frontières” vorbea în 2016 despre oligarhi care se folosesc de presă pentru “a-și reduce la tăcere adversarii” și denunța o “confiscare a puterii economice, politice și mediatice” într-o zonă geografică – Europa Centrală și de Est – aflată în tranziție spre democrație.