Daniel Dăianu: Statele vor salva furnizorii de energie de ultimă instanță, așa cum au salvat și sectorul bancar / E dezordine în luarea deciziilor, dar așa e în război, nu ai timp să optimizezi. E ușor doar să stai pe margine (VIDEO)

Daniel Dăianu: Statele vor salva furnizorii de energie de ultimă instanță, așa cum au salvat și sectorul bancar / E dezordine în luarea deciziilor, dar așa e în război, nu ai timp să optimizezi. E ușor doar să stai pe margine (VIDEO)
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit, pentru B1 TV, despre crizele suprapuse cu care ne confruntăm, mai ales despre criza din energie. Captură Video B1 TV

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre crizele suprapuse cu care ne confruntăm, mai ales despre cea energetică, susținând că, așa cum statele au salvat în trecut sectorul bancar, vor trebui și acum să salveze furnizorii de energie de ultimă instanță.

Dăianu a mai spus că actualul Guvern nu prea a gândit unele decizii și ar fi trebuit să fie mai atent la părerile experților. Pe de altă parte, deruta și dezordinea în luarea hotărârilor se întâmplă și în alte state, fiind un lucru firesc pe timp de război: „În vremuri de război nu prea ai timp să optimizezi, e ușor să stai pe margine…”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Dăianu, despre crizele suprapuse cu care ne confruntăm

„Când a izbucnit pandemia, am vorbit despre un cvasirăzboi și am spus că va fi o perioadă de mare chin până vom învinge virusul. Sunt încă sechele ale pandemiei, a venit o criză energetică care parțial e dusă de nevoia de a combate efectele schimbărilor climatice prin tranziția verde, iar aceasta e extrme de costisitoare pe termen scurt. În condițiile în care nu poți renunța subit la combustibilii fosili, încearcă să faci mai mult loc energiei verzi. E un proces extrem de anevoios, mulți au fost excesiv de optimiști. Se veder că acet făgaș e necesar, trebuie să mergem pe el, dar va dura, nu va fi un proces care poate fi grăbit.

Mai avem invadarea Ucrainei care a făcut din energie un instrument de confruntare, Rusia a folosit livrările de gaz ca instrument de retorsiune”, a declarat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu a explicat apoi că la finalul anului, chiar și așa, poate fi consemnată o creștere a PIB-ului chiar și de 6%. Asta nu înseamnă că toți oamenii o vor duce mai bine, pentru că în război „avem câștigători și perdanți și cea mai mare parte a populației poate fi formată din cetățeni care pierd”.

Aceasta a mai precizat că revolta oamenilor nu poate fi catalogată drept „o isterie”, ci „un protest motivat față de câștigurile obscene ale producătorilor de energie, și nu în România”.

Deruta și dezordinea în luarea deciziilor, inerente pe timp de război, spune Dăianu

„Există o derută și dezordine. Nu o întâlnim doar în România, ce se face în Europa acum: plafonare de prețuri, înghețare de prețuri în Franța, în Marea Britanie, în alte țări europene se recurge la plafonare și la taxarea profiturilor exorbitante ale producătorilor de energie.

Chiar dacă din Rusia nu se mai ia nimic, starea e extraordinar de tensionată pe piața mondială și nu poți compensa în câteva săptămâni cu livrări de gaz lichefiat din SUA, Qatar, Coreea de Sud. Transportul costă mult, gazul lichefiat e foarte scump. (…)

Plus ce am văzut în ultimele zile cu aceste ”accidente” cu lovirea unor conducte… Lucrurile se pot precipita și cetățenii suferă. Guvernele trebuie să limiteze stricăciunile, că prețul energiei poate să destabilizeze nu doar viețile celor mai nevoiași, ci și economia. Numeroase firme nu vor rezista. De asta se încearcă și în România și în alte țări…”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu: Cum a fost salvat sectorul bancar, așa vor trebui salvați și furnizorii de ultimă instanță

„Așa cum au salvat sectorul bancar, că reprezenta un risc sistemic și a trebuit să intervină – sistemul financiar are o funcție-cheie în ungerea sistemului economic în ansamblu – așa vor interveni statele și pentru a salva unii furnizori, furnizori de ultimă instanță.

Dacă unii furnizori ies de pe piață, va trebui ca furnizori cu potență financiară să preia sarcinile. (…) O criză de lichiditate se poate transforma într-o criză de solvență”, a mai explicat acesta.

Daniel Dăianu a mai ținut să precizeze că, în ciuda greșelilor evidente făcute de Guvern, nu ne putem aștepta la o reacție precisă pe timp de război: „În vremuri de război nu prea ai timp să optimizezi, e ușor să stai pe margine… Eu nu vreau să absolv Guvernul actual de răspundere, că unele decizii putea fi mai gândite și un dialog mai aplicat cu cei care se pricep. La război, uneori măsurile pot fi extrem de suboptime, nu cele mai bune, dar învățăm și din erori”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`