România nu are o piață concurențială reală, pentru că nu era pregătită pentru liberalizarea pieței de energie, ceea ce a dus la abuz de poziție dominantă, consideră Daniel Dăianu, într-o conferință, potrivit wall-street.ro.
„Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite, asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor”, a afirmat Dăianu, care a mai spus că „avem o piață a energiei foarte distorsionată”.
La rândul său, Laurențiu Ursulescu, membru al consiliului director al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFER), consideră că explozia prețurilor poate fi explicată printr-o creștere mai mare a cererii:
„Creșterea prețurilor la gaze se datorează, între altele, cererii mai mari din acest an, întrucât consumul a crescut considerabil față de perioada anului anterior, care a fost caracterizată de lockdown și de alte măsuri severe de limitare, lucru care a micșorat producția la nivelul tuturor industriilor”, a declarat Laurențiu Ursulescu.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că el nu este de acord cu plafonarea prețului la gaze deoarece o astfel de măsură ar da un semnal prost în piață, în condițiile în care România vrea să facă mai multe investiții. „Noi vrem să scoatem rezervele din Marea Neagră, or dacă noi ne apucăm acum să plafonăm prețul la gaze, credeți că se va mai lua decizia de investiții din Marea Neagră?”, a afirmat ministrul.
Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a recunoscut că subiectul plafonării a fost discutat în Guvern.