Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, marți, noi măsuri menite să digitalizeze administrația publică și să faciliteze contactul între contribuabili și organul fiscal. Ministrul a punctat că va fi facilitată comunicarea dintre instituții, precum și dintre acestea și români, astfel încât cetățenii nu vor mai fi nevoiți să facă druuri inutile.
„Am să încep prin a vă expune măsurile privind digitalizarea administrației. Mă refer în primul rând la implementarea conceptului SAFTE, fișier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil la organul fiscal, într-un format standardizat de date. E o formă de control simplificat, schimb standard de date cu ANAF prin care eficientizăm această activitate și se va reduce costul conformării. Vom asigura transparență și va crește gradul de încredere între organul fiscal și contribuabil. Proiectul va intra în testare de la 1 septembie și va fi operaționalizat sistemul pentru mari contribuabili, pentru început, de la 1 ianuarie 2022.
O să avem obligativitatea înrolării autorităților publice, instituțiilor publice sau de interes public din administrația centrală și locală în sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor și ANAF numit PATRIMVER. Vor intra în acest sistem instituțiile publice și Ministerul de Finane. Există un avantaj net pentru contribuabil deoarece sunt situații în care un contribuabil trebuie să ia o adeverință de la ANAF s-o ducă la Primărie. Odată cu implemetarea sistemului, instituțiile comunică între ele și scutim contribuabilul de a face drumuri inutile. Măsura se aplică de la 1 martie.
Altă măsură e obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor, ANAF, respectiv Spațiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierilor și alte entități fără personalitate juridică, precum și a persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau o activitate economică în mod independent. Înrolarea asigură o comunicare și un mod de lucru 24 din 24 de ore cu administrația fiscală. Reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetățeanul interacționează cu organul fiscal. Dacă ai o activitate independentă, e de ajuns să descarci declarația și s-o postezi în Spațiul Privat Virtual, vei primi decizia de impunere și-ți vei plăti taxele conform deciziei, fără să te mai prezinți la organul fiscal și să stai la coadă. Și această măsură se aplică de la 1 martie 2022”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.
Ministrul a vorbit apoi și despre implementarea proiectului-pilot privind E-factura, de la 1 septembrie, în relația contribuabil – stat.