Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat joi, pentru B1 TV, că sistemul financiar-bancar românesc e stabil, neavând nicio legătură cu spațiul rus.
„Sistemul financiar-bancar românesc e stabil și are foarte multă lichiditate. Expunerile pe spațiul rus nici nu există, nu avem nicio legătură cu spațiul rus, nu avem bănci cu capital rusesc, nu avem capital rusesc, nu avem investiții la nivelul sectorului bancar în Rusia, sau credite mai bine spus, așa că nu există nicio influență”, a declarat Suciu în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă va crește euro dată fiind situația din regiune, războiul declanșat de Rusia în Ucraina și sancțiunile impuse de Occident Moscovei, Dan Suciu a răspuns: „Greu să facem prognoze, dar ce pot să vă spun sigur e că e important să vedem evoluțiile cum au fost ele consemnate. De o săptămână e conflict în Ucraina și Leul a fost stabil. Mai mult, am văzut o creșetere a dobânzilor la depozite în bănci, ceea ce cumva ar încuraja economisirea”.
Întrebat dacă se poate pune problema de o limitare a retragerilor, acesta a răspuns: „Nu suntem în discuție cu așa ceva nici măcăr ipotetică. Deci nu avem această discuție nici măcar ca ipoteză de lucru pe masă. Aș vrea să fie bine înțeles acest lucru”.
În contextul unor speculații apărute în spațiul public, potrivit cărora românii nu mai reușesc să schimbe lei în euro, iar dealerii caselor de schimb ar fi scos sume mari de bani, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat: „Nu e absolut nicio probemă la nivelul sectorului bancar. Într-adevăr, a crescut cererea de valută în numerar, valută numerar, repet, asta presupune ca băncile să se organizeze pentru a putea deservi cererea respectivă. În mod obișnuit, băncile nu țin foarte mari cantități de numerar, e păgubos pentru ele să țină la casierie”.
„În consecință, ca și până acum… Dacă doreai să schimbi sume mari de euro trebuia să te programezi, nu se făceau pe loc. Probabil acum, sub imperiul emoțiilor, oamenii au vrut să schimbe pe loc și au uitat de această prevedere care, de altfel, există și în contractele de depozit, unde scrie că dacă vrei să scoți bani din depozit, inclusiv lei, trebuie să te programezi pentru sume mai mari.
Deci e o chestiune de organizare, băncile au de unde să vină cu numerar, vor aduce din afară, sunt în curs să aducă, deci în timp scurt această chestiune se va rezolva. Cursul leu – euro este stabil, după cum ați văzut și în cotațiile de azi și din întreaga săptămână de când a început conflictul din Ucraina”, a mai declarat Dan Suciu, pentru B1 TV.
„Am avut la începutul pandemiei o situație când s-a creat o anumită presiune și oamenii au început să scoată bani din bănci pentru o scurtă perioadă, apoi au crescut depunerile semnificativ. Nu știm dacă acesta va fi scenariul, dar e important să privim în urmă ca să înțelegem modalitatea de comportament. Cine vrea să schimbe bani, schimbă bani, e o opțiune personală, dar e important ca ea să nu fie făcută sub imperiul emoției”, a mai precizat Suciu.