Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat marți, pentru B1 TV, că, într-adevăr, au fost recent niște probleme la casele de schimb valutar, căci crescuse cererea de valută în numerar, dar au fost aduși banii fizici necesari și de atunci nu mai sunt probleme. Potrivit oficialului BNR, „cineva a speculat o lipsă de bani fizici din dorința oamenilor de a avea bani fizici”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Cursul a fost aproape stabil în această perioadă, a rămas la nivelul de 4,94, cu mici variații.
Ce am avut a fost la nivelul caselor de schimb în cumpărările de bancnote de valută și acest lucru a fost cauzat de lipsa de bani fizici la aceste entități. Oamenii au vrut să aibă bani fizic – sigur, e opțiunea lor – dar să nu uităm că o conversie valutară se putea face în bănci electronic la un curs mult mai avantajos.
Până când băncile și casele de schimb nu au venit cu o suplimentare de bani fizici, care au trebuit aduși din stăinătate cu avionul saui de la alte sucursale unde era componentă de bani fizici, lucrurile au fost mai agitate. Acum dacă vă uitați la casele de schimb s-a mai calmat această euforie, dar la nivelul băncilor și cursului oficial al BNR nu am avut varianții mari, a fost stabilitate.
Faptul că cineva a speculat o lipsă de bani fizici din dorința oamenilor de a avea bani fizici… Nu critic acest lucru dar îl conider cumva nejustificat având în vedere că îți cumperi bani că vrei să ai valută, că te duci în Occident, dar sistemul de plata cu cardul e mult mai dezvoltat acolo”, a declarat Dan Suciu pentru B1 TV.
„Suntem într-un proces de așezare a prețurilor care, evident, sunt în creștere. Suntem în situația în care nu putem evita aceste fenomen, dar avem speranța că ce-i mai rău e în spate legat de prețuri, repet, dacă nu apar elemente noi în criza internațională”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR, pentru B1 TV.
Acesta a mai precizat că dobânda ROBOR e la jumătate cât e nivelul inflației, fapt ce demonstrează că „presunea pe care o resimt cei care au credite e mult mai ușoară decât ar indica inflația dată”.
Suciu a vorbit și despre împrumuturile pe care le face statul român.