Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a vorbit despre Tezaurul României din Rusia, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu, și a precizat că este vorba despre echivalentul a peste 91 de tone de aur fin.
Întrebat despre rezoluția care urmează să fie adoptată de Parlamentul European, reprezentantul BNR a spus: „A fost un demers pe care Consiliul de Administrație l-a început, în sensul în care internaționalizarea problemei a fost considerată necesară de vreme ce nu prea se știa în străinătate de problema Tezaurului”.
„Iată că se face un pas important, prin rezoluția din Parlamentul European, care, sigur, subliniază încă o dată legitimitatea cererii României și, în același timp, încercăm să transformăm întregul subiect într-o perspectivă financiară, și anume să se înțeleagă că de fapt România are o creanță pe care o poate ridica în fața Rusiei. Nu urmărim să ni se dea exact același lingou pe care Banca Națională l-a trimis, în 1916, în 1917, la Moscova, dar contravaloarea respectivă, de vreme ce actele sunt considerate valide, poate fi și trebuie să fie trimisă României înapoi”, a explicat Dan Suciu.
„Noi am trimis echivalentul a 91,5 (tone, n.r.) aur fin, pentru că s-au trimis atunci atât lingouri, cât și monede de diferite valori, în aur, și atunci echivalența la tot acest Tezaur este 91,5 tone aur fin”, a precizat el.
„E o discuție politică. Nu e o discuție pe care o poartă Banca Națională. Rolul Băncii Naționale a fost doar să pună la dispoziția Ministerului de Externe și a factorului politic documentele originale. Ultima discuție care a avut loc, cum știți că discuțiile s-au întrerupt și din motive obiective, și din motive de război, s-a închis prin recunoașterea autenticității acestor documente de către partea rusă – din nou, un pas foarte important făcut în 2016, dar de atunci așteptăm ca discuția să prindă un contur internațional”, a continuat Dan Suciu.