Dan Diaconescu: Licitația pentru Oltchim poate să meargă în jos. Guvernul Ponta cere 4 milioane de euro pe combinat

Publicat: 17 09. 2012, 21:09

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a oferit duminică seară, în emisiunea „Sub semnul întrebării”, difuzată de B1 TV, o serie de detalii cu privire la privatizarea Combinatului Oltchim.

Astfel, Diaconescu a declarat că licitația ridică multe semne de întrebare, întrucât prețul de pornire este de doar 4 milioane de euro, preț care poate să meargă chiar în jos.

„Licitația poate să meargă în jos, se precizează în caietele de sarcină. Pentru Oltchimul în sine se cer 4 milioane de euro, ăsta e prețul de pornire. La licitație poate să fie doar un singur ofertant, e clar că se va încerca descalificarea noastră pentru a rămâne PCC. Am crezut că e o licitație corectă. Două lucruri a făcut domnul Ponta de când a venit la putere:  a ridicat nivelul de la care trebuie să faci o licitație cu banul public: până acum era 15 mii, acum Ponta a făcut 30 de mii. Și închide combinatul pe 22 august, pe 23 august semnează memorandumul de schimbare a strategiei și nu vrea să redeschidă combinatul pe motivul că nu sunt bani. Le-am spus să îl redeschidă pentru că e mai valoros dacă funcționează, pot să ia din fondul de rezervă al premierului”, a declarat Diaconescu.

Acesta a precizat că a cumpărat trei caiete de sarcini cu 200 de milioane de lei.â

„Pe trei caiete de sarcini am dat 200 de milioane. Vreau să vină cartea recordurilor la București să constate cum un imobil se vinde la trei proprietari”, a mai spus Diaconescu.

Diaconescu: Prețul de pornire pentru Oltchim e de 4 milioane de euro

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />

Trei investitori au depus oferte de preluare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea: preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, omul de afaceri Ștefan Vuza și compania PCC-SE.

Acţionarii Oltchim sunt statul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, cu 54,8062% din acţiuni, PCC Se – 18,3182%, Nachbar Services Limited Cipru – 14,0250% şi alţi acţionari – 12,8505%.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care să fie oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Strategia de privatizare a Oltchim, modificată suspect de Guvern

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />