Dăianu (Consiliul Fiscal): România trăiește mult peste posibilități. Trebuie umblat la regimul fiscal. Suntem într-o situație foarte dificilă cu bugetul și spațiu de manevră nu prea avem. Deja sunt simulări la Ministerul de Finanțe (VIDEO)
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a atras atenția că deficitul bugetar și datoria publică sunt foarte mari și, practic, „România trăiește mult peste posibilități”. Acesta a precizat că e nevoie de măsuri urgente, iar legislația prevede deja ce avem de făcut.
Totodată, Dăianu a deplâns faptul că problema deficitului bugetar în continuare este ignorată, deși este extrem de gravă. El a făcut astfel referire la programul anunțat marți seară de noua coaliție PSD-PNL-UDMR.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.
Dăianu: Bugetele construite nu erau realiste
„Noi de ani de zile, nu în ultimii doi ani, spunem că nu e în regulă modul în care se construiesc proiectele de buget, bugetele, și execuțiile care deviază în mod substanțial de la o traiectorie, fiindcă proiectele de buget nu sunt realiste.
În acest an, execuția bugetară – și aceste date sunt oficiale, comunicate chiar de Ministerul de Finanțe – numită cash va fi 8,6% din PIB. E foarte mult față de ținta inițială de 5%, care nu era realistă și Consiliul Fiscal a atras atenția că nu e în regulă cum se face bugetul. Rectificări succesive au arătat că așa e situația”, a declarat Daniel Dăianu.
Ce măsuri ar trebui luate, în contextul creșterii datoriei publice
Acesta a precizat apoi că România are deja o legislație care obligă politicienii să ia măsuri, „de pildă înghețarea salariilor bugetarilor”, atunci când datoria publică sare de 50% din PIB. Nivelul acesta a fost deja depășit. Când datoria sare de 55%, ceea ce „e probabil să se întâmple în 2025, trebuie să nu mai crești pensiile, adică să renunți la indexare”.
Dăianu: Nivelul veniturilor din sectorul bugetar a tot crescut
Daniel Dăianu a susținut apoi că atunci când afirmă aceste lucruri se gândește la cei cu venituri și pensii mici, „dar nu e mai puțin adevărat că în anul preelectoral, deci nu doar în an electoral, creșterile în sectorul bugetar ale veniturilor oamenilor, fie salarii sau pensii, ceea ce nu echivalează cu asistența socială, au fost considerabile”.
Dăianu: România trăiește mult peste posibilități
„E iar o realitate că de ani de zile România trăiește mult peste posibilități”, a atras atenția președintele Consiliului Fiscal.
Acesta a precizat apoi că Guvernul ar trebui „să umble și la regimul fiscal” și că „măsurile există deja la Ministerul de Finanțe, sunt făcute și simulări”.
„Suntem într-o situație foarte dificilă și spațiul de manevră nu prea ai, adică trebuie să recurgi la asemena măsuri!”, a continuat Dăianu.
Pe de altă parte, acesta a amintit că revenirea deficitului sub pragul de 3% trebuie să se realizeze într-un termen extins de 7 ani, deci „măsurile nu vor fi brutale, nu ești obligat să iei măsuri prin care să bagi economia într-o recesiune profundă, că se poate întâmpla și așa ceva”.
Cum vede Dăianu programul anunțat de noua coaliție PSD-PNL-UDMR
„E mai mult decât regretabil că de ani de zile a fost ignorată chestiunea bugetului. S-a argumentat că situația nu e foarte dificilă, că se fac investiții. Vedeți și acum programul reliefează foare mult că se vor face investiții, se comunică reduceri de taxe și impozite…
Chiar în acest program nu se vorbește despre deficitul bugetar, despre faptul că situația e foarte gravă. Agenția de rating Fitch deja (ne-a retrogradat), deci lucrurile sunt extrem de complicate și dacă se va face ce s-a făcut până acum, va fi foarte periculos. Eu nu cred că se va fae ce s-a practicat până acum pentru că nu se mai poate”, a mai declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru B1 TV.